Kairo 11.3

Igår kan har varit en av de roligaste dagarna på länge, många nya upplevelser och intryck. Efter en stadig frukost tog jag, O, pappa och E en taxi till Coptic Cairo där vi började med att besöka en gammal moské, Amr Ibn Al-As, byggd år 642.


Amr Ibn Al-As moskén.









Ett kvarter från moskén ligger området Coptic Cairo, där vi började med en vända in i St George klostret.


St Georgeklostrets gård.


Trånga gränder.


Turister.











Vi hann även med att se den gamla synagogan, Ben Ezra, som var väldigt vackert utsmyckad. Tyvärr fick man inte ta några bilder inne i den men ni får föreställa er en liten synagoga med fönster i färgat glas och tak med enormt fina målningar.


Efter att ha träffat den här katten med ett blått och ett grönt öga har jag fått omvärdera min syn på katter som tråkiga och onskefulla djur.

Efter en snabb lunch blev det tid för lite shopping igen. Pappa inhandlade en vacker mässingsljusstake och E en gullig typ Anden i lampan-lampa, även den i mässing.

Sen var det dags att testa något nytt igen (nytt för oss alltså), nämligen Kairos tunnelbana! Från stationen vid Coptic Cairo, Mar Girgis, åkte vi två stationer till Sayida Zeinab. I tunnelbanevagnen väckte vi viss uppståndelse och tonårsflickorna fnittrade, vinkade och fnittrade igen. Väl framme tog vi en taxi vidare till Citadellet där vi stämt möte med en guide, Gamal, för två timmars guidning.


Utanför tunnelbanestationen Sayida Zeinab.


Mohammed Ali moskén dominerar citadellet, byggd mellan 1830-1848).


Moskén är klädd i alabaster och väggarna är två meter tjocka.




Moskéns innergård, även golvet är alabaster. Klocktornet var en present från den franska kungen Louis-Philippe som tack för den faraoniska obelisken på Place de la Concorde i Paris.






Inuti moskén.


Moskén är byggd i bysantinsk stil med barock utsmyckning.


Systemet av taklampor väger två ton.


Panoramavy från Citadellet.






Gizapyramiderna anas i bakgrunden.




Alabaster är en delvis transparent sten, som i vissa fall nästan liknar spets.




Vår guide Gamal.




Egyptens enda minaret i persisk stil, An-Nasir Mohammed moskén.


Arabesque (geometriska, organiska mönster).




An-Nasir Mohammed moskén.


Trötta svullna fötter efter en lång dag till fots.








Det f d stallet är numera droskmuseum.

På väg för en sista middag på Sequoia med pappa och E gick vi in i en affär, And Company, som visade sig ha extremt fina lakan, skjortor, bomullskläder, smycken, konst, tvålar o s v. Och dessutom till priser NK:s inköpare skulle skratta åt. Och tydligen kliade det fortfarande lite i shoppingnerven för O köpte ett badlakan, E köpte en julklapp och pappa fick en väldigt tjusig morgonrock i fars dag-present av mig.

Seqouia var trevligt och gott som vanligt och jag och pappa slog till och med på stort med efterrätt. Sen prommenerade vi hem och stupade i säng.

Kommentarer
Postat av: fia

jag är grööön av avund!!!!

2008-11-10 @ 15:12:45
Postat av: kojsa

mjaaaaauuuuuu

2008-11-12 @ 16:03:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0