Kairo 6.0

Äntligen kan man pusta ut. De kidnappade turisterna samt deras guider är i säkerthet. DN:s artikel säger inte så mycket, men i de egypiska tidningarna finns bilder som visar att de är välbehållna. Otroligt skönt.

Giza Zoo och Grattis mamma!

Efter frukosten imorse bestämde vi oss för att åka till Giza Zoo. Förmiddagen var sval och det var skönt att promenera runt. Giza Zoo var fullt av lediga egyptiska barnfamiljer och anställda som ville att man skulle betala för att få hålla i en lejon-, shimpans-, eller tigerunge. Men vi höll oss till att bara titta (och fota).


Flamingos.


Zebror.


Kamel.

Värst var nog att se lejonburarna. Två smutsiga, undernärda lejon i varje bur. Med tomma blickar vankade de där inne runt, runt utan uppehåll medan barnen skrek för att försöka få dem att göra något oväntat. Deras vankande kändes som en tyst protest .


En deprimerande liten lejonbur.


Fram och tillbaka gick honan och hanen utan livsgnista.


Ungt lejon.


Vad är oddsen? Jag stannar för att fota flodhästarna och ser att det ligger en etikett med texten "Anna Kids" precis vid mina fötter... Man kanske ska börja tro på ödet.


Flodhästar i olika burar som bråkar. Det visade sig att flodhästar kan morra när de blir arga.


Babianer.


Livet på en pinne.


Pelikan.


Krokodil.


Min pojkvän blev en aning besviken av denna skylt.


Utanför Giza Zoo.

Efter någon timme bland exotiska djur och inte så exotiska barn tog vi en taxi till Arabica för lunch. Väl där bestämde vi oss för att åka till Dahab på Sinai-halvön imorgon. Vi ringde och bokade hotell för fyra nätter och tog sedan en taxi för att köpa bussbiljetter. Taxichauffören visade sig vara en rolig prick. Han undrade om vi varit i Aswan ännu och berättade att han var nubier och att Aswan var hans hemstad. När vi berättade att vi egentligen ville åka dit nu men att det verkade vara för varmt höll han med, så jag tror vi gjorde rätt val när vi valde bort Aswan till förmån för Dahab. Taxichauffören berättade även att han har arbetat som kock, servitör och chaufför. Han hade sex barn med två fruar (en i Kairo och en i Aswan) och lagade helst maten under Ramadan själv. Frun fick kolla på, men han hade ju varit kock så maten blev godast om han gjorde den själv.

Men nu är alltså hotell bokat, bussbiljetter köpta och 13.30 bär det av till dykparadiset Dahab!

Nu ska vi gå och träna, sen ska jag ringa min kära mamma som fyller år idag! Puss påre födelsedagsbarnet!

Kairo sover

Det är nästan som lugnet före stormen. För en gångs skull verkar Kairo sova. Trafiken är mycket lugnare och gatorna ganska tomma. Alla verkar sova så de orkar med alla fester som avslutar Ramadan.

Annars är Kairo verkligen staden som aldrig sover. På riktigt. Bilar tvärbromsar, tutar helvilt och människor skriker. Mitt i natten. Jag vet inte om det beror på att många arbetar nattskift eller om en del sover på dagen och är vakna på natten på grund av värmen. Hur som helst så är Kairo en levande stad 24 timmar om dygnet. Det är aldrig en stad som känns enslig eller övergiven men heller inte en stad som känns lugn och harmonisk. Men jag gillar det. Jag gillar att slippa känna sig som världens enda människor efter klockan elva på kvällen. Jag gillar att vakna mitt i natten och känna att jag inte är den enda som är uppe. Att man inte behöver känna sig ensam. Att det alltid står ett gäng killar på vår gata och snackar skit. Det är härligt. Fast ibland undrar man verkligen om de någonsin gör något annat. Det är inte svårt att inse att det här landet måste ha en väldigt hög arbetslöshet.

Kairo 5.9

Tyvärr blev det inget galleribesök, klockan blev för mycket och vi blev trötta. Men en lyxig middag hann vi med i alla fall. Högst upp i Ramses Hilton finns en restaurang med fantastisk utsikt över Kairo. Och för första gången i mitt liv kom min mat in under en sådan där metallkåpa (de har säkert ett tjusigt namn, men jag är alldeles för okultiverad för att ha en aning). Det kändes flott. Efter lite diskussion kom vi fram till att vi firade tre saker; min pojkväns ledighet, att han fick extremt bra vitsord i sitt anställningsintyg och att jag är klar med min tenta. Alla goda ting är tre, som de brukar säga.


Utsikt från vårt bord på Ramses Hiltons takrestaurang.


Mer utsikt.


Det bjöds även på liveunderhållning i form av en pianist. Men jag tycker nog han borde satsa på en annan firsyr...

Jag har kommit fram till att jag nu har gjort reklam för Kairo i över en månad med hjälp av bilder och text här på bloggen.  Nu tycker jag att det börjar bli dags för någon slags kompensation från den egyptiska turistbyrån eller kanske till och med från självaste Mubarak. Så Mr. M, alla gåvor (gärna i form av de där små papperslapparna med Qani-Bay-moskén) kan med fördel sändas till Ismail Mohamed Street nr. 7, apartment 3, 11211 Zamalek. Tack.

Kairo 5.8

Idag har jag inte gjort många knop. Gick upp sent, eftersom jag inte kunde somna igår kväll, har pluggat lite och städat lite. Är missnöjd med tentan som jag lämnade in igår, men glad att det är över. Jag är liksom inte mig själv under press. Jag blir lättretlig och oharmonisk. Lite av en bitch faktiskt. Men nu är tentan som tur var över och jag är mig själv igen, till glädje inte minst för min stackars pojkvän. På tal om honom är han från och med idag ledig en hel vecka. Det tänkte vi fira med galleri- och restaurangbesök. Det ska blir så härligt att slippa väckarklockan imorgon bitti och ha en hel dag att spendera hur vi vill. Efter att vi upptäckte att det just nu är 40 grader varmt i Aswan har vi skippat den tanken, annars misstänker jag att vi bara skulle ligga på hotellrummet och flåsa hela vistelsen. Så nu står det mellan Alexandria och Dahab. Jag återkommer med vårt beslut.

Julklappstips

Jag fick ett otroligt ha-begär när jag såg dessa smycken från det relativt nya märket Miss Bibi. Ett bra julklappstips till alla pojkvänner (inklusive min egen).








Visst är de snygga?!

Kairo 5.7

Kan man inte få sova en endaste natt utan att drömma mardrömmar? Snart blir jag väl tokig på riktigt.
Idag är tentans sista dag och jag känner mig stressad men börjar närma mig den där punkten när man inte orkar bry sig så mycket längre. Min pojkvän åkte till AUC tidigt och lägenheten känns minst sagt tom efter helgen. Men för att se allt på den ljusa sidan, och det bör man ju, så har han bara lektioner söndag-måndag och är sen ledig en hel vecka! Vi har dock fortfarande inte bestämt vad vi ska göra, men det lutar åt att ta tåget ner till Aswan och stanna där ett par dagar. Kolla in turistattraktionerna i trakten och åka felucca. Men det som får oss att tveka är värmen, det ska tydligen vara betydligt mycket varmare där än i Kairo och guidboken rekommenderar att man åker dit på vintern. Så här ser det i alla fall ut i Aswan;





Visst blir man sugen?!


Kairo 5.6

Kom på att jag knäppt nog aldrig hade öppnat de tjocka färgade fönstrena i badrummet. Ja, om sanningen ska fram så kommer jag på en massa saker att göra när jag egentligen borde skriva på min hemtenta... I alla fall, så här ser det ut utanför vårt badrumsfönster.


Utsikt från badrummet mot bakgården, visst ger det lite känsla av fängelse med gallerna?

Snart ger jag upp pluggandet för idag. Måste försöka rensa hjärnan för att få plats med nytt. Jag kan se de små demonstranterna i min hjärna med plakat med texter som "Allt ska bort!", "Tuta för fritid", "Vi vill ha kvällen kvar!" "Sluta plugga börja slappa", ja det verkar vara uppror där inne. Jag ska kanske koppla av och rensa hjärnan med en film efter maten? Det tror jag är en bra idé. Trots allt så måste jag ju vakna pigg och fräsch till sista tentadagen imorgon. Alla ursäkter är bra ursäkter, eller hur?

Kairo 5.5

Igår blev det plugg, plugg, plugg, vilket inte är helt lätt när man ska försöka översätta konst- och arkitekturtermer utan lexikon. En hel del frustration vill jag lova. Stackars pojkvän. Vi avslutade i alla fall kvällen på et roligare sätt. Vi promenerade till en restaurang vi inte varit på förut här i Zamalek, Mezzeluna, och den visade sig vara riktigt bra. Inklämd på en liten bakgata, bort från all trafik, kunde man faktiskt sitta ute och njuta av god och väldigt billig mat.


Mezzeluna.

Mätta och belåtna började vi promenera hem. Det var skönt att för en gångs skull slippa ta taxi. När man åkter så mycket taxi som man gör i ett sådant land som Egypten, så tröttnar man verkligen. Dessutom har vi insett att man får skev avståndsbedömning. Avstånd som alltid känts extremt korta med taxi har visat sig väldigt långa till fots.

I en gränd såg vi en katt som lekte med en mus (men det slutade säkert inte bara med lek tyvärr). Stadbarn som jag är hade jag bara sätt sådant i tecknad film. Detta var naturligtvis tvunget att förevigas med ett foto.


Katten musen, tio tusen.

Till vår glädje upptäckt vi även på promenaden hem att ett galleri, Safarkhan, som vi haft ögonen på förut äntligen var öppet. Ibland är det rätt härligt att man kan shoppa, gå på gallerier o s v efter en sen middag.


Galleri Safarkhan i Zamalek.


Fina tavlor av Hannah Stevenson.


Jag blev helt förälskad i den här tavlan, färgerna och känslan var helt underbar. Men tyvärr, som med allt jag fastnar för, så var den inte billig, ca 30 000 svenska kronor.

Sen blev det Six Feet Under och bums i säng, idag blir det plugg igen.

Kairo 5.4


Gårdagens något skrynkliga outfit.

Igår skulle det alltså firas. Vi bestämde oss dör att åka till Al-Azhar Park och prova restaurangen Citadel View där. Väl ute genom dörren möttes vi av det skummaste vädret hittils i Kairo. Istället för att kvällen blivit svalare hade det blivit varmt, kvavt och väldigt dimmigt. Man fick en känsla av att det hade blåst in en massa ökensand. Nåväl, efter en ovanligt svettig taxitur var vi framme vid parken. Det visade sig vara en ovanligt monumental och tjusig park med fontäner och breda promenadstråk.


Al-Azhar Park.


Al-Azhar Park med Citadel View Restaurant i bakgrunden.


Parken hade även en fantastisk utsikt, trots dimman.

Väl inne i den stora restaurangen visade det sig att denna var smockad av egyptier som precis hade avslutat en stor Iftar-buffé. Alla satt nu i stora sällskap och njöt av kvällen och umgänget. Det verkade vara ett trevligt ställe, helt befriat från turister, men inte riktigt ett ställe man går till för en romantiskt middag. Men det är definitivt ett ställe man går till om man är ett större sällskap (t ex när vi får besök) för att se på solnedgången och alla egyptier.

Efter lite om och men bestämde vi oss för att ta en taxi till Le Pascha 1901, en restaurangbåt med flera olika restauranger. Jag ville helst gå till den libanesiska restaurangen men när vi kom dit visade det sig att inredningen där bestod av plastmöbler och att de enda gästerna var ett gäng egyptiska tonåringar. Inte riktigt det jag var ute efter heller. Jag är lite knepig. Om man ska fira ska det vara på ett trevligt och mysigt ställe med god mat och bra service. Så vi valde den franska restaurangen på nedervåningen istället. Den var väl kanske inte heller ideal, men nu orkade vi inte åka till ytterligare ett ställe, så det fick duga.


Utsikten från Le Pascha 1901.

Efter en helt okey middag gick vi längs Nilen till Mariott Hotel och tog en drink i deras trädgård.


Vägen ut till trädgården på tjusiga Mariott.


Trädgården.

Efter varsin drink hade klockan blivit elva och vi var båda dödströtta. Kairo tar verkligen musten ur en. Så det blev raka vägen hem, men lika bra det eftersom jag måste dyka ner i tentan även denna dag. Men sammanfattningsvis kan jag säga att Al-Azhar Park var gårdagens stora behållning, dit åker vi igen utan tvekan.

Kairo 5.3

Det kanske lyste igenom i gårdagens inlägg att jag var minst sagt frustrerad efter mina strapatser i mataffären. Idag gick det faktiskt bättre. För att freda mig från jouice-tjejerna tog jag upp mobilen och ringde min pojkvän. Detta stoppade ändå inte en av tjejerna från att ännu en gång ställa sig obehagligt nära och fråga om jag vill ha jouice. Tydligen får man inte vara ifred trots att man pratar i telefon, men det stora framsteget var att hon faktiskt gick sin väg efter ett ordentligt "no". Äntligen. Sen när jag stog i kassan och skulle betala så frågade en av killarna där vilket land jag kom från och hälsade mig välkommen till Egypten. Efter mycket fnissande och leenden under lugg mellan de tre killarna tog han tillorda igen och förklarade att jag altid var välkommen till affären. Trevligt värre tyckte jag. Idag gick jag från Metro med ett leende till skilnad från igår när mungiporna var i marknivå.

Och alla killar och gubbar som sitter på plaststolar och står och hänger på vår gata hälsade. Vad sysslar de med egentligen? De varkar mest prata och dricka te med varandra dagarna i enda. Och Mohammed, mannen som bor i vårt hus som fortfarande hoppas på en blond och blåögd fru, undrade var jag hade ållit hus. Han hade inte sett till mig på flera dagar. Jag fick förklara att jag mest sitter i lägenheten och pluggar. Det verkade lugna honom. Han informerade mig även om att han träffade min "man" för ett par dagar sedan och att han var väldigt trevlig. Det lät bra tycker jag.

Sen kom äntligen min pojkvän hem från univeritetet och hade med sig mjukglass! Gulle. Nu måste jag passa på att plugga medan jag fortfarande har kvar sockerruset från glassen i kroppen.

Hemtenta

30 minuter kvar tills jag får hemtentan! Hjälp mig någon, snälla! Jag är inte Mr. Cool när det gäller sånt här, snart börjar jag väl skaka. Min pojkvän har precis gått för att ta bussen till AUC så jag känner mig väldigt ensam med oron och prestationsångesten.

Jag ska gå och duscha och försöka tänka på något annat. Kanske vad vi ska göra ikväll, för ikväll ska det nämligen firas. Jag och min pojkvän har nu varit tillsammans i tre år och tre månader det är inte fy skam tycker jag. Jag är en sådan flickvän som insisterar på att fira varje månad, gärna med påmpa och ståt. Så ikväll blir det nog middag på någon inte alltför skruttig (ett ord jag förövrigt har börjat missbruka efter veckor i endast min pojkväns sällskap...) restaurang.

Kairo 5.2

Har precis varit och handlat. Väl i affären upptäckte jag att korven inte var placerad där den brukar. Jag tog ett varv i butiken för att se var de hade lagt den istället. Ingen lycka. Till slut tog jag det stora steget att fråga en man som som jobbade där var korvarna eller hotdogs fanns. Han kollade något oförstående på mig och visade mig sen såserna. Men jag ville ju inte ha sås utan "sausages" eller hotdogs. Men han förstod ingenting. Så jag frågade en annan man som jobbade där. Han såg lika oförstående ut han, och lotsade mig till en annan man som jobbade där som skulle kunna engelska. Så jag förklarade för denna engelskspråkiga man vad jag sökte. "Javisst" svarade han och visade mig till hyllan med såser. "Nej inte såser, korvar eller hotdogs!" sa jag ytterligare en gång och kände hur irritationen steg. "Jaha, hotdogs, men det är ju kött!" svarade han och tittade på mig som om jag var korkad. Ja, visst tusan är det kött hade jag lust att säga. När han väl förstått vad jag var ute efter visade han mig till disken där korven brukade ligga. Sen såg han ut som ett frågetecken och jag sa "korven brukade ligga här men nu är den borta". Han frågade sin kollega i charkuteridisken något på arabiska och frågade sedan mig om jag behövde ett eller två packet. Han försvann sedan bak på lagret och kom tillbaka med ett gigantiskt packet hotdogs. Kanske inte riktigt vad jag hade tänkt mig, men det fick duga. Det fanns ingen chans att jag skulle orka förklara att jag egentligen ville ha en annan typ av korv.

Med tanke på mataffären så är det minst sagt lustigt att det varje gång jag är där, och det är jag en gång varje dag, står besöjade tjejer på samma ställe i affären. Så fort de får syn på mig så ställer de sig obehagligt nära och undrar om jag inte ska ha färsk jouice. "Nej tack" svarar jag alltid men de envisas ändå med att börja rabbla vilka smaker som erbjuds och jag får cellskräck och tvingas gå därifrån snabbt som tusan med nedsänkt blick. Jag vet inte vad det är med de här tjejerna, men jag får sådana obehagskänslor. Jag vill handla mat i lugn och ro och istället finner jag mig själv hiva ner yoghurt och vatten (dessa varor är precis där jouice-tjejerna står) i korgen så snabbt att jag knappt vet vad jag tagit. Är det jouiceföretaget som betalar dem? Tyvärr är det så att jag kanske skulle köpt deras jouice om jag inte kände mig så pressad av de här tjejerna. Kanske är det typiskt svenskt, jag vet inte.

Jag känner mig farligt likgiltig inför den här tentan. Försöker plugga men mina tankar flyger hela tiden iväg på annat håll. Ofta börjar jag tänka på vad vi ska hitta på när vi får besök eller vad jag och min pojkvän ska göra ikväll eller imorgon.



Detta består mina dagar av just nu, plugg, plugg, plugg.

Kairo 5.1

Margot at the wedding var ingen besvikelse, det var till och med en mycket bra film. Till och med Jack Black var okey. Och helt plötsligt tycker jag att jag och min syster har världens sundaste relation. Skönt när filmer kan få en att känna sig riktigt normal. Känns som filmen följer samma tradition som Annie Hall, Manhattan (och de flesta andra Woody Allen-filmer för den delen), Kramer vs. Kramer och regissörens tidigare film The squid and the wale. Och inte mig emot.

I anslutning till Ramadans avslutning i månadsskiftet september/oktober så är det långhelg här i Egypten. Eftersom min pojkvän inte har så många lediga dagar från univeritetet så gäller det att passa på att göra någon lite längre utflykt då. Men vad? Det finns så mycket man kan och vill göra att man blir vimmelkantig. Åka och bada? Men i så fall, till vilken kust? Eller Alexandria? Eller Aswan? Eller Luxor? Ja, ni förstår, det finns mycket att göra. Först funderade vi på att åka på ökensafari i fem dagar men vi kom på att det blev lite väl dyrt och att vi stackars stadsbor kanske inte vill campa så många nätter. Jag skulle dock verkligen vilja se soluppgången i öknen, men jag blir nästintill stressad av att vara bunden så många dagar. Jag menar, tänk om man inte trivs? Tänk om allt bara känns jobbigt? Jag är en sådan person som alltid väljer att sova i min egen säng om jag kan. Jag är bekväm av mig (och t ex toaletter finns ju inte i öknen). Och det går ju liksom inte att ångra sig och gå hem när man befinner sig mitt i öknen. Nej, två nätter max. På denna punkt är jag bestämd.

Utmanad av Tove

Jag har inte haft tid att kolla andra bloggar, som Toves t ex, därför hade jag helt missat att hon hade utmanat mig. Men bättre sent än aldrig, eller hur?

Här kommer frågorna;

Fem saker i min frys:  hemmagjord pesto (kan ni tänka er? gjorde den idag och den blev faktiskt helt ok), små burkar marmelad (min pojkvän tycker marmelad är godare i små burkar som på hotell), lime, vatten och en ensam ratad burk cola.

Fem saker i min väska: Gammal skruttig plånbok, läppcyl, mobil, guidbok och toapapper (en lyxartikel som inte tillhandaghålls på alla toaletter i Egypten.

Fem saker i min garderob: Påsar med tvätt (självklart redan sorterad så man slipper göra det när man ska tvätta), klänningar (7 st), skjortor/blusar (4 st), jacka och tröjor (3 st).

Fem saker i min bil: Har ingen bil, men taxibilarna här i Kairo har alltid ett paket servetter, en taxameter från stenåldern som inte fungerar, konstiga luddiga sätöverdrag, dåligt med växel och en chaufför som kör som en galning.

Fem personer jag utmanar: Tror faktiskt jag inte utmanar någon, försöker gå min egen väg, ha ha. Fast egenltigen handlar det nog mer om att jag inte vet vem jag skulle utmana...

Kairo 5.0

Jag hoppar bryskt till kapitel fem som en markering av att vi nu har internet hemma igen (ja, jag tjatar jag vet).

Ikväll blir det hemlevererad mat från Arabica och filmen Margot at the wedding. Filmen är gjord av regissören Noah Baumbach som även gjorde The squid and the wale, en film jag gillade väldigt mycket. Stora förväntningar med andra ord.


Imorgon är det dan före dan (den stora dagen är i detta fall den första tentadagen av fyra) och jag ska med andra ord försöka få så mycket gjord som möjligt. Och då menar jag inte på Internet (för så har denna dagen sett ut).

Sakta men säkert börjar jag inse att jag åkt till Kairo med en MAN. Han vill varken gå till frisören eller få naglarna fixade, än mindre kolla i alla underbara silver- och guldsmedsbutiker. En man med andra ord. Hur kunde jag missa detta faktum? Varför har det aldrig förespeglat mig tidigare? Och framförallt, vad ska jag göra åt detta? Har någon tips på hur man gör en man mer tjejig? Men skämt å sido så ska det blir trevligt när vi får besök av tre fruntimmer i oktober, då mina damer och herrar blir det en könsfördelning jag gillar! 

Fast stämmer det verkligen? Har märkt att jag med åren ungås mer med killar än med tjejer. Vet faktiskt inte varför det blivit så. Och jag klagar inte. Jag älskar mina killkompisar. De är världens bästa (ni vet vilka ni är, men jag ska passa på att klaga lite också; var är alla långa mejl?). Men då och då känner jag ett behov av att få vara tjejig med tjejer liksom.

Kidnappning

Kolla in den här artikeln. Inte så kul direkt. Hoppas de friges snart.


Internet!

Jag är så glad att jag skulle kunna spricka! Min gamla kära vän Internet har kommit tillbaka till mig! Äntligen! Ska man börja tro på Gud nu (eller Allah)? Tror inte det, men jag känner mig tacksam men mot vem vete tusan.

Igår kom Mr. F och hämtade oss med sin bil. Efter ett stopp för falafel och ett stop för att hämta upp hans fru, åkte vi till ett café i Nasser City. Där satt män, kvinnor, gamla och unga och rökte vattenpipa (shisha) och spelade backgammon. Vi beställde in vattenpipor och hibiskusdrinkar (nej, inte med alkohol, det är ju Ramadan) och för första gången i mitt liv rökte jag vattenpipa. Innan har vi alltid tackat nej när servitörerna har föreslagit vattenpipa efter måltiden. På rekommendation valde jag äppelsmak och jag tycker faktiskt att det var rätt gott. Och om jag ska vara helt ärlig så var det perfekt att ha den där vattenpipan att röka när man inte visste vad man skulle säga. Så har man förhoppningsvis kommit på nått lagom till att man blåst ut röken. För saken är ju den att vi inte känner de här personerna och jag tycker själv att jag är usel på att kallprata. Ocj vad säger man till okända människor egentligen? Ja, fråga inte mig för jag har ingen aning. Trots detta flöt samtalet på helt okey.


Vattenpipa eller Shisha, är extremt populärt i Egypten.

Sen åkte vi till deras lägenhet i Heliopolis. I hissen upp berättade Mr F att huset ägdes av hans familj och att de hade slagit ihop två lägenheter så att de nu hade en stor istället. Och stor var den onekligen, på minst 200 nyrenoverade  kvm2 bodde han och hans fru. Enormt vardagsrum/matsal/bar, stor altan med underbar utsikt, tv-rum, gym, kontor, flera gästrum och toaletter, stort sovrum, stort kök och sist men inte minst en walk-in-closet! Fram till att jag sett garderoben var jag imponerad men inte avundsjuk, men garderoben var fantastisk. Om jag en gång i mitt liv får en sådan garderob med ordentlig plats för alla kläder, skor och assesoarer så är jag mer än nöjd. Glömde tyvärr kameran hemma, annars hade ni fått en uppsjö bilder på vattenpipor och pampiga lägenheter (och garderober).

Vingklippt

Så känner jag mig utan Internet hemma. Ingen kontakt med omvärlden. Stressade blogginlägg, korta mejl till min familj, för att inte tala om facebook som knappt går att gå in på. Suck. Suck, suck suck. Kalla mig Internetberoende eller vad ni vill, men just nu känns Internet som min enda livlina och kontakt med det som är viktigast, d v s min familj och mina vänner. Frustrationen och vanmakten visar toppnoteringar. Känns som jag inte klarar en dag till ensam i lägenheten med ac:n som enda sällskap.


Kairo 4.6


På vår gata är det mer eller mindre köer större delen av dygnet. Eftersom bilförare här använder hornet i tid och otid och verkar se det som sin bästa vän så skapar inte detta en optimal miljö när man ska plugga. Men jag är väldigt känslig, jag vet.

Har pluggat idag och varit ganska uttråkad, men min pojkvän kunde i alla fall ta den tidiga bussen hem så han var hemma halv fyra. Helt klart bättre än tjugo i sex. Sen gick vi och tränade, och trygghetsmänniska som jag är blev jag glad att jag redan känner igen en handfull personer på gymmet. Den extremt överviktiga gubben som hostar hela tiden (jag och min pojkvän var rädda att han skulle få en hjärtattack när som helst), den bleka brittiska mannen i 40-årsåldern, den solbruna mannen och den äldre kvinnan som förövrigt hade bytt sin "I´m not dead yet"-t-shirt mot en gul med texten "I´m amazing". Jag gillar henne, definitivt. Jag tjuvlyssnade på ett samtal hon hade med en ung kille (med typ världens längsta skinande hästsvans) och förstod att hon jobbar på AUC, antagligen som bibliotikarie. Lät som hon var brittiska. Jag gillar henne. Nästa gång ska jag nog drista mig till att säga hej. Om jag vågar.

Annars har det inte hänt mycket idag. Efter träning och en dusch utan handduk (smart nog tvättade jag alla handdukar samtidigt så vi inte hade en enda torr i hela lägenheten) tittade vi på Six Feet Under och åt vår hemlevererade mat från Arabica. Så borde livet vara jämt.

Och Tove, vi gav absolut inte taxichauffören mer pengar än vi sagt från början. Vi sa tack och gick. Han fick 25 pund för resan och på hemvägen åkte vi i en modern taxi med ac, taxameter och en lugn förare och det kostade bara 25, så han får nog faktiskt vara nöjd trots att han inte fick 30 pund. Och en sak till Tovelito, mejla din adress så ska du få det utlovade tröstpriset!


City Stars

Som jag tidigare nämnt så har jag varit i stort behov av ett par byxor. Jag har varit gnällig och dan varje gång jag ska försöka hitta något att ta på mig, särskilt nu under Ramadan. Så till slut föreslog min pojkvän att vi skulle åka till gallerian City Stars (trots att jag vet att han avskyr det). Han ville väl helt enkelt slippa mitt gnäll (men jag tror i och för sig också att en viss dvd-box lockade). Så imorse bar det alltså av till City Stars i Heliopolis i norra Kairo. Bilfärden dit är ganska lång, det tar säkert 20 min trots att man åker på motorväg i livsfarliga hastigheter. Taxiresan framkallade en hel del dödsångest vill jag lova. Förrutom att man fruktar för sitt liv så ser man en hel del bilister och mopedister som kör som galningar. Från bilfönstret såg jag två unga killar som satt på en moped. De körde hysteriskt fort och var tätt omgivna av bilar som inte ens kan ha hört orden säkerhetsavstånd, blinkers o s v. Till råga på detta satt den ena av männen på mopeden med en hjälm I HANDEN! Jag trodde jag skulle smälla av. Att hålla hjälmen i handen när man åker i den livsfarliga Kairotrafiken (som förövrigt dödar ca 6 000 människor per år) kvalar utan tvekan in på min TOPP 10 DUMMASTE SAKER-LISTA. Jag menar, jag har all förståelse för att det finns människor som inte har råd med en hjälm men åker moped i alla fall. Jag önskar att det inte behövde vara så, men absolut jag förstår att man åker hjälmlös då. Men att ha en hjälm (och inte ens glömt den hemma), men hålla den i handen! Vad gör den för nytta då? Nej, så dum får man faktiskt inte vara. Inte i Annas värld i alla fall.

Men vi kom fram till City Stars med alla lemmar intakta och med endast mindre skador på psyket. Taxichauffören ville ha mer pengar än vad vi sagt från början och om han hade förstått engelska hade jag minsann förklarat för honom att jag inte tänker ge en chaufför som riskerar mitt och andras liv ett öre mer än vad vi kom överens om. Men istället sa vi bara tack och gick. Satans språkbarriär.


City Stars östra ingång.


En av City Stars alla ljushallar.

Efter mycket om och men så visade det sig att herrchinos passade mycket bättre än alla osmickrande varianter jag hittade på tjejavdelningen. De är inte perfekta men de duger och de var inte dyra. Så nu har jag äntligen något svalt, bekvämt och täckande att ha på mig. Mycket bra.


Nyinköpta herrchinos.

Vi hade även siktet inställt på Sopranos-boxen säsong två, men den var såklart slut. Tusan. Men ingen anledning att hänga läpp, vi hittade hela första säsongen av Six Feet Under istället. Så vi (eller i alla fall jag) är mycket nöjda med shoppingdagen och ska trax hem och avverka ett par avsnitt Six Feet Under. Härligt värre. Det gäller att njuta för imorgon är det plugg som gäller för hela slanten. Ha det bra tills vi hörs igen!

Kairo 4.5

Det blev hotellresturang i går, Semiramsis Intercontinental, Sabaya hette resturangen och serverade libanesisk mat. Och eftersom det är ett stort hotell serverade de alkohol trots Ramadan. Efter veckor utan en endaste droppe vin till maten, kan jag säga att det var gudomligt gott med ett glas rött. Och maten! Maten var helt fantastisk. Den godaste mezzen ever. Lite dyrare än var vi har blivit vana vid här i Egypten, men värt varenda krona. Vi har redan bestämt att vi måste gå hit igen med våra gäster. 


Resturang Sabaya, en av flera stora resturanger i hotellet.


Semiramsis Intercontinental.


Fyrfilig trafik bakom sig och Nilen framför sig verkar locka många unga par i Kairo.

Efter middagen tog vi en promenad över en av Kairos alla broar. Överallt på bron stod unga par, hon i slöja och han i amerikanska jeans, typ. Det verkade vara en populär plats en torsdagskväll (att jämföra med våra fredagskvällar i och med att alla är lediga på fredagen här).

I morse mötte vi K:s man som skjutsade oss ut till deras villa i Sakkara. Det var första gången vi träffade honom (eftersom han har varit på affärsresor i Italien och Grekland ända sedan vi kom till Kairo) och han verkade vara en trevlig och rätt gullig gubbe. Han är läkare och en pionjär inom IVF-behandling. Men tydligen så tycker han det är för varmt i Sakkara på sommaren och är då mest i deras hus vid havet.

På vägen frick vi vår första glimt av pyramiderna i Giza. Det var väldigt häftigt att se trots att vi såg dem på så stort avstånd och genom en bilruta. Skymten av pyramiderna gjorde oss definitivt mer sugna att besöka dem snart. Jag har nog okunnigt nog nästan avfärdat pyramiderna som endast en stor turistattraktion. Dumma mig. Trots att de inbringar stora pengar varje dag till turistnäringen och att det året om kryllar av turister där, så är det en historiskt viktig och intressant plats. Men nog om det. Jag ska skriva mer om pyramiderna när vi väl varit där.


Gizapyramiderna. Tro inte att de ligger mitt ute i öknen (trots att de kan se ut så på vykort), de är faktiskt omgivna av hus och hotell och ligger precis utanför Kairo.

Efter en ca 30-40 minuters biltur (det var väldigt lite trafik i och med att det var fredagmorgon) var vi framme i Sakkara och grindarna öppnade sig som av en osynlig hand (det visade sig senare att det var en av deras anställda som öppnat den, men att han märkte att vi kom just då förstår jag fortfarande inte).


K:s familjs villa i Sakara.

Efter lite dricka på altanen och många djupa andetag av den betydligt härligare luften var det dags att se hur de plockar dadlar.


En man som uppenbart saknar höjdskräck plockar dadlar.



Han använde sig av ett stelt rep som las runt stammen och som han lutade sig mot för att få fäste. Detta rep är förövrigt gjort av just dadelgrenar. Lite kuriosa bara. Han ruskade klasarna ner i tråget och plockade de bästa dadlarna som inte hade låtit sig falla av den omilda behandlingen. Sedan skärde han även ner själva grenarna, de används för att tillverka t ex stolar (förrutom ovan nämnda rep). Vi blev rejält varma av att stå där i solen och titta på när dadlarna skördades, så när det var klart hoppade vi i deras pool. Åh vad det var skönt, vi var i i säkert 30 minuter. Underbart var det minsann.


Poolen.

Efter badet visade K oss runt i trädgården. Där fanns allt från t ex banan-, mango-, mandarin-, apelsin-, lime- och grapeträd till zuccini, ruccola, basilika, morötter och rödbetor. Ja det mesta faktiskt. Och några får, kycklingar och duvor med. Sedan bjöd hon på lunch utomhus i skuggan vid poolen. Det verkar inte vara helt fel att ha en hushållerska till vilken det bara är att meddela vad och när man vill äta. Väldigt bekvämt. Med god lunch i magen gick vi husesyn och blev förevisade deras konstsamling som framförallt bestod av egyptisk konst.


Många buskar och träd blommade i trädgården.


Får.


På barnbarnens trädkoja hängde både en svensk och en egyptisk flagga.

 
De anställda rensar dadlarna på gräsmattan.

När vi sedan blivit skjutsade hem igen (med en rejäl kasse färska dadlar och basilika), begav vi oss raka vägen till gymmet. Nu sitter vi på Arabica (som vanligt, ni börjar väl bli trötta på att höra det nu...) och har precis ätit middag. Skulle ha träffat en bekant men han har inte hört av sig, så vi får se. Kanske hittar vi på något, eller så går vi hem och sover. På tal om det, inatt som jag ordentligt för första gången på flera dagar. Drömde i och för sig en sjukt otäck mardröm, men ändå. Med tanke på den; Kajsa ta ordentlig hand om dig själv! Lova.


Järnspikar och annat


Vår balkong på första våningen (halvt skymd av trädet).

Jag ser framför mig att vi kommer att sitta där på balkongen och njuta tidiga mornar och sena kvällar. Än så länge är det tyvärr fortfarande för varmt. Balkongen under vår hör till mannen som äger den lilla supermarket som ni också ser på bilden. Jag träffade honom i trapphuset idag och han inledde samtalet med att säga att han var så glad att han träffade mig idag för jag var så vacker. Fin frisyr och allt tydligen. Han berättade vidare att han efter sina studier hade åkt fyra månader till Köpenhamn. Den staden och människorna gillade han mycket. Men det var väldigt annorlunda från Kairo tyckte han. När han sen kom hem hade han sagt till sin mamma att han ville gifta sig med en europiesk kvinna. Hon skulle vara blond och ha blåa ögon. Så hade det tyvärr inte blivit föklarade han. Men han hade fortfarande drömmen kvar sa han med ett brett leende... Anar jag en flirt eller? Hur som så var det trevligt att höra att någon var glad att se mig, speciellt nu när jag känner mig rätt ensam om dagarna.


Imorgon ska vi som sagt åka till Sakkara ca 40 minuter söder som Kairo. Där har K och hennes familj en villa/fritidshus. Lunch och poolbad står på schemat, i övrigt får vi se vad som händer. Trappstegspyramiderna ligger där så det vore kul att hinna med det också. Men värdparet får bestämma. Jag tycker bara det ska bli kul och intressant att se något annat än Kairo. Och ni kanske vill se några bilder av Egyptens landsbygd? Innan dess tänkte vi hinna med en middag ikväll på Semiramsis Intercontinental. Jag vet, det låter inte särskilt kul med middag på ett hotell, men enligt Lonely Plantet ska de servera Kairos godaste mezze och det vill man ju prova.


I övrigt känner jag mig bara trött, trött, trött. Har inte sovit ordentligt på flera nätter, men vågar inte heller sova på dagen med risken att jag inte ska kunna sova alls på natten. Suck. Inte kul. Jag är van vid att det tar ca 5-10 minuter för mig att somna. Sen sover jag hela natten och vaknar pigg och utvilad på morgonen. Så brukar mina nätter se ut 99 fall av 100. Men inte just nu tydligen. Och jag vet inte vad som är problemet. Är det den hårda sängen? Fast det funkade ju förrut. Är jag inte trött nog när jag lägger mig? Det tror jag inte heller på eftersom hela kroppen kändes död i förrgår kväll efter gympasset. Är jag stressad? Absolut inte mer än vanligt. Fick precis för mig att det kanske hjälper om lakanen är alldeles nytvättade, så nu jobbar tvättmaskinen på högvarv här hemma. Det kan inte skada med fräscha lakan i alla fall. Ja, jag vet inte vari problemet ligger, men att det är ett problem är det ingen tvekan om. Igår kommenterade min pojkvän att jag hade mörka ringar under ögonen. Järnspikar rent ut sagt, järnspikar.



           

Just nu läser jag Andersson och Foconis bok "Musa café -Egyptiska resor" som jag fått låna av K (boken är förövrigt tillägnad henne och hennes familj eftersom de hjälpte till med att t ex ge författarna kontakt med människor att intervjua). Boken kan man säga är ett hopplock av korta reportage de skrivit medan de reser runt i Egypten. De avverkar både populära turistmål (t ex Gizapyramiderna och Luxor) och mindre uppmärksammade platser (som t ex Asyut). Vissa beskrivningar gör att man blir väldigt sugen på att besöka just den platsen, medan andra får en att rysa. Ibland är de lite väl överlägsna i sitt sätt att beskriva egyptier (som i tid och otid beskrivs som en hop skräniga försäljare). Lite mer analys skulle inte skada. Men trots det (och trots att jag bara läst ett hundratal sidor och därför inte borde skrika varken bu eller bä) så verkar boken läsvärd, särskilt om man är eller ska till Egypten. Den ska nog mer användas som hjälpmedel när man funderar över vilka platser man vill besöka än som ett verkyg för att få större förståelse för Egypten och dess folk.  Ett boktips till er som ska komma och hälsa på (fast Max Rodenbecks bok om Kairo samt boken "Taxi" av Khaled Al Khamissi tror jag i och för sig är bättre).


Denna bild är framförallt tillägnad C. Till skillnad från i Barcelona så är Buddha Bar inte ett modell-hangout, utan en tråkig butik med killkläder i på vår gata.


Pyramidbilder

Ja, jag håller med dig C. Visst är det lite knäppt att vi varit här i flera veckor och inte sett några pyramider ännu. Pyramiderna i Giza ligger ju bara en kort taxifärd bort, tio minuter kanske. Till mitt försvar vill jag säga att vi båda har haft ganska mycket plugg på senare tid och att en hel del tid har gått åt att göra sig hemmastadd i lägenheten och området. Men imorgon ska vi åka till K:s villa i Sakkara, så vi får hoppas att vi hinner se trappstegspyramiderna som finns där. Annars lovar jag att vi tar en tur snart till pyramiderna i Giza. Du ska absolut få lite pyramiderbilder inom kort!

Kairo 4.4

Middag och Internet-användning kombineras i dag med. Och igen på Arabica. Dagarna går åt till att plugga, plugga, plugga och vänta på att min pojkvän ska komma hem. Problem uppstår när jag har längtat efter att göra något hela dagen och han kommer hem trött och hungrig. Jag vill hitta på något och han vill sova. Ja, ja, på fredag ska vi ta en ledig dag och hitta på något. 

I brist på händelser under dagen att blogga om så tänkte jag berätta lite om Egypten. Jag kan inte direkt säga att jag är särskilt påläst (vilket är pinsamt men inget som går att göra något åt just för stunden).  Men följande har jag lärt mig med hjälp av böcker och observation.

Här i Kairo så trycker man inte ner sin soppåse i ett sopnedkast utan att reflektera över vad som händer med skräpet man producerat. Här kommer en gubbe (en Zabaleen) och ringer på dörren varje morgon (en gång vid ca 06.30 och en gång vid ca 09.00) och samlar in huset skräp i ett stort tråg. Systemet känns inte alldeles perfekt för ett land med långa varma somrar eftersom skräpet drar till sig myror och annan ohyra. Man kan alltså ha nästan ett dygns sopor stående i lägenheten som lockar allsköns obehagliga djur. Hur som helst, för detta betalar man en modest summa på ca 70 svenska kronor i månaden. Vad händer sedan med våra sopor? Jo, dessa transporteras till en "sopby" i Makattambergen (för med hjälp av åsnor). Dessa byar försörjer sig på att sortera och ta tillvara på det vi ratat. All gammal mat ges som foder till grisar och getter som i sin tur blir mat åt byns invånare. Övrigt organsikt avfall komposteras och jorden säljs sedan till odlingar, plantage och trädgårdar. Papper återvinns o s v. Människorna i dessa "sopbyar" lever inte under särskilt bra förhållanden och flera välgörenhetsorganisationer arbetar mot dessa byar för att lära invånarna om hygien, familjeplanering o s v. I och med att Kairo producerar mer och mer skräp (bland annat på grund av att 80 % av maten numera är importerad och extremt välförpackad, och på grund av Kairos otaliga mängd snabbmatställen) så är denna sophanteringa antagligen något som kommer försvinna på sikt.

En sak speciellt förekommer nu under Ramadan är att en man vid ca 01.30 går längs vår gata och slår på en trumma eller liknande med ett metallföremål. Detta gör han samtidigt som han skriker något på arabiska som jag såklart inte förstår. Första gången detta hände vaknade jag och min pojkvän med ett ryck och såg på varandra med ögonbryn nästan uppe vid hårfästet. Vad är det för galning som härjar undrade vi såklart. Men vi lärde oss snabbt att detta är en man som gör allt detta oväsen för att väcka och påminna folk om att det är dags att äta. Det gäller ju att äta tillräckligt under natten för att sedan klara en hel dags fastande. Nu vaknar jag knappt av det längre, men jag kan lova er att jag hoppade högt de första nätterna detta inträffade.


Kairo hade en folkmängd 2006 på 11,5 miljoner men denna siffra varierar mycket beroende på vilka områden man räknar som Kairo. För att lösa problemet med befolkningstätheten (Kairo anses vara väldens tredje störasta stad) bygger man ofta på höjden, som man gjort med detta hus.

Kairo 4.3

Idag har jag mest suttit och pluggat, precis som de igår och förrgår. Så det finns inte överdrivet mycket att blogga om. Tyvärr. Min kära pojkvän är dock mer mobil och har åkt till universitetet varje dag. Även om jag inte varit där är vi kanske nyfikna på var min pojkvän håller hus hela dagarna. AUC (American University of Cairo) har flyttat i princip hela sin verksamhet från Downtown till ett område utanför Kairo som heter New Cairo. Campus är helt nybyggt och varken lärare eller elever verkar ännu ha vant sig vid de nya lokalerna och den långa restiden (det tar över en timme från centrala Kairo). Enligt min pojkvän är det rätt ödsligt på campus och kalt eftersom de planterade träden och buskarna inte har växt till sig ännu.


AUC:s nya campus.


AUC:s nya campus.

Dagens stora händelse (för mig) var att vi gick till gymmet för första gången idag. Och för mig var det första gången någonsin jag köpt ett gymkort! Jag har liksom aldrig tränat på gym. När jag var yngre dansade jag (sammanlagt i tio år) och sen har det väl blivit något gympapass på Friskis och joggingrunda i Hagaparken. Men inget gym. Men idag blev jag alltså stolt innehavare av ett gymkort och tog mina första trevande steg på löpbandet. Jag har alltid varit ganska skeptisk mot gym, en massa muskelberg som mest är intresserade av att lyfta skrot och se sig själv i spegeln har jag tänkt. Men det här gymmet (FDA: Fitness and Dance Academy) var underbart befriat från Energy-musik, speglar och dopade jättar. Första 20 minuterna satt jag och cyklade mitt emot en äldre dag med texten "I´m not dead yet" på sin t-shirt. Då började jag inse att det kanske skulle funka att gymma och när vi var klara gick jag därifrån med ett leende. Det är kanske kul att träna trots allt. Jag har aldrig förstått hur peppad man blir av alla de där siffrorna på maskinerna. Man vill ju hela tiden springa längre eller öka motståndet på cykelns pedaler. Det bor nog en liten envis tävlingsmänniska i mig i alla fall.


Dagens sista bild är tillängnad min kära far med en tillhörande varning: Akta dig för mattaffären i vårt hus så du inte kommer hem med hela sortimentet!

Felucca


Feluccas på rad.

Efter mycket plugg tog vi idag en tur på Nilen med en s k Felucca, en liten segelbåt i trä som man hyr per timme med en rorsman. Vi kom dit vid sextiden och vår rorsman bröt dagens fasta med en matlåda han hade med sig. Det var perfekt att åka just då eftersom man både fick se Nilen, Kairo och Giza i dagsljus, skymming och kvällsljus. Båtarna har ingen motor och navigerar alltså på Nilen med ett gammaldags segel av samma typ som man kan se på gamla skonare och skepp. Vår rorsman hade inga som helst problem att få fart i båten med endast ett gammalt urblåst segel och strömmarnas kraft.


Vår rorsman med ett dimmigt Kairo i bakgrunden.


Båtens för och Giza på höger sida.

Det finns gott om plats i båtarna och vi såg flera lite större sällskap som dukade upp mat på bordet i båtens sittbrunn. Det var en speciell känsla att nästintill ljudlöst segla fram i en gammaldags båt mitt bland storstadens Kairos neoskyltar, folkliv och trafik. Matad med segling och båtliv sen spädbarnsåldern så finns det ingenting som ger mig en mer harmonisk känsla än att segla, var och hur spelar inte så stor roll. Trots utflykter till t ex Röda Havet och Egyptian Museeum of Modern Art så var den här timmen seglandes på Nilen det absolut utan tvekan härligste och roligaste jag gjort hittils här. Jag kommer definitivt att propagera för en felucca-tur i veckan från och med nu. Minst.

Kairo 4.2

Nu sitter vi på café Arabica igen (ja, jag vet, vi är här typ varje dag men mangodressingen is to die for...) och jag får äntligen lite internettid. Härligt. Idag har jag som sagt bara pluggat. Nästa vecka har jag min första hemtenta så det är väl bra att min pojkvän är på univeritetet och Internet hemma inte fungerar. I teorin är det bra, men jag blir smått galen av att inte ha någon kontakt med omvärlden. Men nog om det, jag har ju tjatat om det i typ tre inlägg.


Kolla vilken söt liten Fanta-kula vi hittade i affären igår. Den fick följa med hem.

I affären idag hörde jag för första gången människor tala svenska (förrutom jag själv och min pojkvän förstås). Gud vad jag ryckte till. Jag har vant mig vid att bara höra det när vi talar med varandra och jag var självklart tvungen att spionera lite på dem. Det var ett par i 60-års åldern och jag tror de var turister boende på Hotel Flamenco som ligger precis brevid. Annars verkar det mest vara amerikaner här, bortsett alla egyptier då såklart.

Även morgondagen kommer till stor del ägnas åt studier. Men imorgon kommer min pojkvän hem på eftermiddagen istället för på kvällen, så jag hoppas vi kan hitta på något då. Kanske en båtfärd på Nilen? Eller egyptiska museet? Ja, vi får se. Det är så skönt att känna att alternativen aldrig tar slut i en så här stor stad. På fredag är vi helt lediga så då kanske det blir Alexandria eller någon annan lite längre utflykt.

Är det kallt i Stockholm ännu? Här har det nämligen fortfarande inte blivit svalare och jag längtar så otroligt mycket efter att kunna ta en rask promenad utan att krevera. Min packning hit bestod till 70 % av klänningar och leggings eftersom jag trodde det var okey med klänning så länge man täcker benen med leggings eller strumpbyxor. Men det verkar inte funka, i alla fall inte under Ramadan och när jag går själv ute. Så här är jag i Egypten med ett stort byx-problem. Utbudet på snygga och svala byxor här verkar vara minst sagt begränsat. Att jag inte köpte ett par jäkla chinos i Stockholm där det kryllade av dem. Kajsa, finns det några kvar att köpa i Stockholm eller är det vara höstkläder som gäller? Du kanske skulle kunna köpa ett par till mig och ta med när du kommer?

Och svar på E:s kommentar; Anledningen till varför varken jag eller min pojkvän finns med på några av bilderna i bloggen är att jag är feg. Eller snarare att bloggen kan läsas av vem som helst och jag inte vill att främlingar ska veta en massa om mig. Bloggen är ju som en dagbok som kan läsas av alla, och som sådan blir den ju aldrig riktigt privat och när jag skriver ett inlägg finns det alltid med i bakhuvudet. Jag vill helt enkelt inte dela med mig av mitt allra innersta men försöker i den utsträckning det går att vara "personlig". Därför finns det inga bilder på mitt ansikte, jag skriver inte mitt efternamn, adress, tel. nr eller liknande och jag undviker att skriva ut personers namn om de inte själva har sagt att det är okey. Men det kanske är lite töntigt för andelen som läser bloggen som inte känner mig är nog extremt liten. Jag kanske ska rucka lite på min principer någon gång i framtiden. Jag ska absolut fundera på det. Jag förstår att svaret kanske inte riktigt var det du hoppades på men jag hoppas du förstår hur jag tänker.

Kairo 4.1

Jag ber om ursäkt för bristen på blogginlägg. Förlåt. Jag hade så mycket mer tid med det när jag kunde sätta mig hemma när som helst och skriva. Nu måste jag gå flera meter till fiket för att få tillgång till internet. Jobbigt värre. Usch vad jag är lat. Men faktum är att man blir rätt lat och dåsig i värmen. Det är faktiskt fortfarande så varmt att man svettas klockan tio på kvällen. Hoppas det är svalare när vi får besök, så att de orkar med allt man vill göra här.

Nu ska jag ge er en ordentlig genomgång av vad vi har gjort den senaste tiden. I förrgår kväll var vi på en konsert på The Loft Gallery (egentligen en inredningsaffär) som ligger här i Zamalek. Den franske ägaren hade bjudit in 10 medlemmar av en grupp musiker och vokalister som i sin helhet består av 35 personer. De spelade och sjöng populära traditionella folklore-sånger. De var duktiga fullfjättrade artister och det var härligt att delar av publiken kunde sjunga med i de medryckande låtarna. Den lilla lokalen bidrog också till en intim känsla.


Konsert på The Loft Gallery.

Som jag skrev igår så hade vi en städare här. Jag tror aldrig jag sett någon städa så noggrant. Han städade bakom soffan, under mattan, tvättade fönstren m.m. Han städade vår relativt lilla lägenhet i mer än tre timmar. Det kostade ca 70 svenska kronor! Nästa gång måste vi verkligen dricksa rejält.


Efter att vi beundrat klart lägenhetens nya lyster och konstaterat att vi borde börja äta direkt på golvet nu när det går så tog vi en promenad i södra Zamalek. Denna del av ön verkar vara lugnare med mindre affärer, människor och trafik.


Södra Zamalek.


Sharia 26 of July, en av de stora gatorna i Zamalek.

Det är konstigt hur det finns så många hus här i Kairo som är fantastiskt fina och pampiga, men som är i förskräckligt skick. Eller det är väl inte så konstigt egentligen; det handlar om pengar såklart. Hus står tomma och förfaller för ingen har råd att rusta upp det så det går att använda. Och att man inte underhåller de hus som används beror väl på att man inte har råd att bry sig om fasaden på det sätt som vi har i Sverige. Dessutom kan jag inte tänka mig att de har någon motsvarighet till E-type och till de andra som sitter i Skönhetsrådet och bestämmer hur staden får och inte får se ut. På gott och ont.



Ett av flera fina hus som verkar stå tomt och förfaller. Lite av ett spökslott, eller hur?

Sen gick vi till en för oss ny restaurang på Zamaleks norra spets och åt middag Sequina.  Det visade sig vara ett fint ställe precis vid Nilen. Det enda konstiga var att det var helt belamrat med reklam. Överallt. Men det var härligt att sitta vid vattnet och jag fick för första gången se båt/bussarna som går på Nilen. De var lätta att urskilja eftersom alla andra båtar spelar musik och till största del är befolkade av turister. De här båtarna å andra sidan gick ganska fort (utan någon musik,  magdanserska eller blinkande lampor i kulörta färger) och inte en turist i sikte. Tyvärr var de för mörkt så jag har ingen bild att visa er av dem, men det kommer en annan dag. Vi har ju inte åkt på Nilen ännu, och jag vill verkligen testa det snart. Jag åker gärna både en sådan där buss på Nilen och en guppande turistfälla, men jag skippar nog helst det båtar med dunka-dunka-musik (oj, hjälp vad gammal jag låter).


Restaurang Sequina.


Restaurang Sequina.


Från restaurangen såg vi detta halvfärdiga hus, också det en vanlig syn här i Egypten.

Idag är min pojkväns första dag på universitetet och det ska bli mycket spännande att höra hur det var när han kommer hem. Det känns lite ovant att vara här själv, vi har ju i stort sätt varit som siamesiska tvillingar enda sen vi landade. Men det är väl nyttigt att vara ifrån varandra har jag hört. Idag står studier på schemat. Kanske hittar vi på något ikväll, men det beror på hur trött min pojkvän (och jag för den delen) är.


Tror vi får internet hemma idag eller imorgon så då bli det andra bullar på bloggfronten!


Kairo 4.0

Inte världens skönaste morgon. Städaren skulle komma kl. 10.00, så vi hade satt klockan på 08.45 så att vi skulle hinna med att duscha och äta frukost innan. Men vi vaknade 10.20 (jag misstänker att min pojkvän stängt av alarmet i sömnen...). Ingen dusch, ingen frukost. Inte bra, inte glad Anna. Och det känns alldelses för obekvämt att vara hemma när städaren är där. Så nu sitter vi på Cinnabon utan att varken ha duschat eller borstat tänderna. Inte helt fräscht. Vi får se det här som ett undantag. Dessutom har de så äcklig mat här att jag var tvungen att smussla med en yoghurt som vi tagit med hemifrån för att få i mig lite frukost.

Men jag kan sufra i alla fall, så jag är glad trots allt. Är det inte knäppt hur beroende man är av Internet? Nu när Internet hemma inte fungerar så känner jag mig helt bortkommen. Vad ska jag göra? Så fort jag får några minuter eller timmar över går jag in på internet och bloggar, surfar runt på Facebook eller mejlar med pappa, mamma, E, Kajsa eller någon annan. Det är också via Internet jag bedriver mina studier och utför bankärenden. Jag klarar mig verkligen inte utan Internet och det känns lite töntigt. Förr när det tog hundra år att komma in på en sida (innan bredbandens tid) så kunde jag klara mig utan att surfa hur många dagar som helst. Nu känner jag mig helt avskärmad från verkligheten och stressad utan www. Det är bara att inse faktum, jag har blivit en datanörd. Tusan.

Tänkte visa er affischerna som vi köpte på Egyptian Museum of Modern Art. Väggarna i vår lägenhet har varit helt tomma (förrutom skruvhål lite här och var och en och annan elledning som sticker ut) så det var faktiskt underbart skönt att äntligen ha något att vila ögonen på.


Min pojkväns affisch passade bra över matbordet.


Min affisch fick en styvmoderlig plats, men den är fin i alla fall tycker jag.

Imorgon är första dagen på AUC för min pojkvän, så idag ska vi njuta av ledigheten. Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra ännu, men ikväll ska vi testa någon ny resturang.


Bloggtorka och dagens stora vinnare

Long time, no see. Internet hemma funkar tyvärr inte, så jag har haft bloggabstinens hela dagen.

Först och främst vill jag gratulera vinnaren i bloggens allra första tävling, Eric! Jag mejlar dig om din adress så ska du se att ett vackert vykort från exotiska Kairo snart dimper ner i brevlådan. Men Tove, jag ska nog hitta på något åt dig också.

Efter en lunch på Arabica (ja, det är väldigt gott där och vi har ingen vidare fanatsi) blev det där efterlängtade poolhänget äntligen av. Och det var himla skönt att kunna svalka sig. Det är fortfarande väldigt varmt här och jag börjar inse att jag nog aldrig kommer tycka det är kallt. Inte ens i december.


Hotell Atlas pool.


Utsikten från poolen.

Läste min mejl idag och fick dagens bästa present, nämligen att inte bara pappa och E samt mamma och B kommer hit, utan att även min älskade syster kommer! Åh vad jag längtar efter alla dessa besök!

Jag skulle vilja blogga i all evighet efterdagens bloggtorka, men nu tar snart min internettid slut och jag måste gå hem och laga mat. Ikväll blir det antagligen konsert!


Dagens tävling

Okey, nu har jag surfat runt på andra bloggar och insett vad min saknar; tävlingar. Och jag vill ju inte vara sämre än någon annan, så nu utlyser jag min bloggs allra första tävling. Jag börjar i liten skala och kräver inte mycket från deltagarna (och vinnaren får inte heller mycket till pris, tyvärr). Så här går tävlingen till:

Den som skriver den första kommentaren till detta inlägg vinner inget mindre än ett vykort från Kairo!

Men vad ska man göra med detta futtiga pris kanske ni undrar. Jo, man kan sätta det på kylskåpet, där brukar jag sätta vykort som jag fått. Andra alternativ är att använda det som drinkunderlägg eller lägga det under den där möbeln som inte står stadigt. Alternativen är oändliga när man väl tänker på det, så skynda er att skriva det första inlägget!

Egyptian Museum of Modern Art

Vi började kvällen med middag på vårt nyfunna favoritfik, Arabica, och tog sedan en taxi till Egyptian Museum og Modern Art. Museet  visade svara mot våra förväntningar och mer därtill. Museet är placerat på samma område som operan, ett område med vackra hus och mycket träd och buskar.


Museet från utsidan.


Och insidan.

Jag blev överlycklig när det visade sig att man fick fota på museet, så här kommer en hel bildkavalkad med några av mina favoriter. Det var inte helt lätt att välja eftersom jag gillade mycket, men här kommer som sagt ett urval. Tyvärr var inte verkens titlar skrivna på engelska så de kan jag tyvärr inte ge er.



















Helst skulle jag vilja lägga upp alla bilder jag tog, men det skulle bli jorden längsta blogginlägg och antagligen inte uppskattas av alla. Men jag tror jag fick med de allra, allra viktigaste. Egyptian Museum of Modern Art måste man gå till om man är i Kairo. Tyvärr har de inga guidade visningar, vilket hade varit önskvärt speciellt eftersom de inte fanns någon annan information om verken förrutom konstnärens namn. Jag vet hur mycket jag uppskattar de guidade visningarna på Moderna museet i Stockholm, så det hade varit kul att gå en guidad visning, men, men. Man kan inte få allt.

Förrutom alla dessa bilder fick jag och min pojkvän med oss varsin affisch hem (plus en liten som vi ska sätta upp i gästrummet). Det kommer bilder på dessa senare.


Dagens outfit

Som jag har tjatat om tidigare går det inte riktigt att vara klädd hur man vill här i Kairo. Detta gäller särskilt under Ramadan. Jag är fortfarande lite förvirrad men som jag har förstått det så är det detta som gäller:

1) Ingen rejäl urringning
2) Inga bara axlar
3) Inga kjolar som inte täcker knäna
4) inga alltför taighta kläder

eller sammanfattat; inget som konservativa muslimer kan anse vara utmanande.


Dagens outfit (blus Filippa K, byxor Tiger, skor Topshop, skärp vintage. Ja, jag låtsas vara modebloggare...).

Så nu ser jag ut ungefär så här hela tiden. Inga högklackade skor och korta klänningar. Tråkigt värre. Jag har fortfarande inte vant mig vid att behöva tänka så mycket innan jag klär mig på morgonen. Förr var mitt enda huvudbry vad jag var sugen på att ha på mig just den dagen, nu känns det som det är tusen regler att försöka respektera samtidigt som föregående bryderi fortfarande finns kvar. Men man vänjer sig antar jag. Men oj, oj, vad jag saknar högklackat.


Kairo 3.8

Vi hittade ett gym som var väldigt bra, fräscht och yoga-, pilates-, spinning- och aerobicsklasserna ingick. Det tyckte jag lät bra eftersom jag vet hur snabbt jag tröttnar på vanliga träningsredskap. Gymet låg dessutom bara sju minuter från lägenheten. Men det var inte billigt. Strax över 1000 svenska kronor per månad. Är det dyrt eller är det bara jag som har noll koll för att jag aldrig köpt ett gymkort tidigare? 

Sen skulle vi som sagt leta rätt på Great Cairo Library, det visade sig ligga brevid svenska ambassaden i en palatsliknande byggnad. Men (nu kommer det igen) det var stängt såklart. Så det blir en ny tripp dit imorgon förmiddag istället. Håll tummarna för att jag hittar någon av böckerna jag behöver. Min hemtenta är om två veckor och det vore minsann bra om jag åtminstone sett kursens huvudbok innan dess.  

Dagens fynd var cafét Arabica som vi fikade och åt middag på. Otroligt gott och som så mycket annat här (förrutom gym...) väldigt billigt. Jag tror vi har hittat det perfekta lunchstället. Vad som kanske ser ut som vita dukar på borden är i själva verket vitt papper. Ett tillhörande glas med pennor och kritor gjorde att man kunde fördriva tiden med att klottera lite. Vi ritade såklart varsitt självporträtt, självupptagna som vi är.


Interiör Arabica.


Stor konst skapades.                                    Arabicas exteriör.

Som många andra ställen här i Kairo ser resturangerna, caféerna, gallerierna o s v inte så mycket ut för världen på utsidan, utan man måste gå en trappa upp för att få en uppfattning om stället. Ibland ser man inte ens någon skylt från gatan som berättar vad som finns inne i byggnaden.

En bra dag har det varit. Friskare och gladare. Nu blir det film.

Kairo 3.7

Tusan att det ska vara så svårt att få tag på kurslitteratur här. Är det ingen som studerar konstvetenskap i Kairo?

Nåväl. Idag har vi varit på Zamalek Art Gallery. Det var ett ganska stort galleri med flera olika konstnärer som ställde ut samtidigt. Äntligen något roligt efter alla magsjuka o s v. Vi fick tyvärr inte fota där inne, annars skulle jag såklart visa mina favoriter. Ni får en bild från trapphuset istället.


Zamalek Art Gallery.

Sen gick vi Maison Thomas (den resturangen har jag nämnt förrut, Kairos godaste pizzor ni vet). Tänkte bara med en bild illustrera hur de få öppna resturangerna täcker sina fönster under Ramadan.


Maison Thomas med täckta fönster.


Stans godaste pizza.

Nu ska vi försöka hitta ett gym och ett bibliotek.

Kairo 3.6



Gårdagens roligaste händelse var när vi träffade den här mannen. Här i Kairo är folk minst sagt pratglada och han började berätta on hur land som Sverige är så farliga. Han hade minsann sett hur folk hade blivit bestulna på väskor o s v i Italien och Österrike. Till skillnad från Egypten är de europeiska länderna mycket farliga tyckte han. Han pratade vidare och skrattade och verkade tycka att det var så konstigt och ologiskt att inte vilja täcka sin fru, "but she is only for you". Att min pojkvän låter andra män titta på mig och prata med mig verkade han tycka vara nästan naivt. Jag fick dölja min vrede när han mer eller mindre insinuerade att jag lika gärna skulle kunna vara otrogen. Men som tur var är det svårt at bli riktigt arg på någon som bara skrattar och säger att jag skulle kunna lämna min pojkvän och i nästa mening säger "I know she´s a good woman". Jag menar, hur vet han det? Jag skulle verkligen inte kunna vara otrogen (vilket han sa att jag skulle kunna), men han vet heller inte att jag är en "bra" kvinna. Han försökte nog vara artig. Hur som helst är det alltid kul att prata med människor utomlands och försöka förstå hur de tänker och resonerar.

Uppdatering

Åh, tack alla för de fina kommentarerna! Ni är så gulliga. Jag får nästan lite dåligt samvete för att jag gnäller när ni har det regnigt och dant. Det kan inte vara särskilt kul.

Uppdatering; fortfarande lite feber, men mindre än igår kväll. Kramper i magen och inget stannar i kroppen. Suck. Min pojkvän är en ängel och jag är så lyckligt lottad som har honom. Han handlar, ringer läkare, tvingar i mig vätska o s v. En riktig klippa. Mycket sjuk och mycket kär är vad jag är (rimmade inte det förresten? Folk brukar skratta åt mig för jag kan verkligen inte rimma, inte medvetet i alla fall. Känns lite som samma sak som att jag har svårt att säga ord med o och u i samma ord fast inte tillsammans, t ex bomull och hommus. Nej, nu måste jag skärpa mig, det här blev ju alldelses för utelämnande).

För er som inte sett den kan jag berätta att Katt på hett plåttak är en riktigt bra film som fortfarande känns modern. Bra story, underbar dialog och duktiga skådespelarinsatser gör den till en film jag varmt kan rekommendera. Se den.


Deppig

Kan ingen skriva en kommentar eller så? Jag behöver muntras upp. Febern och magsjukan knäcker mig.

Kairo 3.5

Idag blir det poolhäng på något hotell, så fort vi kommer hem ska jag berätta allt!

Nu hemma igen. Det blev inget poolhäng tyvärr. En dag ganska späckad med besvikelser tyvärr. Efter lunch åkte vi till ett fint hotell i Garden City för att ligga vid deras pool med utsikt över Nilen. Det var tanken. Väl framme vid den underbara poolen visade det sig att vår guidbok inte var särskilt uppdaterad vad gäller priser och att det nu kostade nästan tre gånger så mycket. Lite besvikna bestämde vi oss för att åka till ett annat hotell i närheten som också skulle ha pool. I brist på taxibilar bestämde vi oss för att prommenera de få kvarteren. Under dessa få minuter hann jag bli utorkad och trött. Jag borde ha halsat en stor flaska vatten innan vi gick hemifrån, under Ramadan får man ju inte dricka offentligt. Väl framme på det andra hotellet, Intercontinental, slog vi oss ner i lobbyn för att fylla på vätskereserverna. När vi vaknat till liv igen visade det sig att det var precis lika dyrt att bada i deras pool. Satan (förlåt språket). Vi ringde ytterligare ett hotell men det var till och med dyrare. Nu hade klockan hunnit bli nästan halv fem, och vi gav upp.

Trötta och besvikna bestämde vi oss för att film och en drink hemma skulle kunna muntra upp oss. På Diwan hittade vi Katt på hett plåttak med Elizabeth Taylor. Perfekt. När vi sedan skulle göra vårt första besök på Drinki (ja, det heter faktiskt så Egyptens svar på Systembolaget) var det förstås stängt på grund av Ramadan. Vi anade det innan, men hoppet är det sista som lämnar människan som någon vis människa en gång sa. Ännu en besvikelse med andra ord.

När vi gick förbi den i Kairo berömda resturangen Thomas fick vi varsin meny i handen med texten "free home delivery" och hoppet tändes på nytt. En bra film och god mat levererat till dörren. Inte helt fel. Väl hemma ringde vi och beställde middagsmat. Den kom snabbt och var billig. Så långt var jag nöjd. Men när min mat visade simmade i olja, ja det såg faktiskt ut som en soppa, började det lukta besvikelse igen. Min pojkvän var som tur var väldigt nöjd med sin mat.

Men besvikelserna tar inte slut här inte. Dagens, förhoppningsvis, sista besvikelse är att jag är magsjuk igen. Och jag förstår inte varför. Vi sköljer allt, vi har inte ätit på något riktigt sunkigt ställe eller något gatukök. Why God, why? Nu när min pojkvän mår bättre har jag fått en ny släng av magsjuka. Och det är värre än någonsin. Detta är också en anledning till att jag bloggat så lite idag.

Eftersom jag har världens gulligaste pojkvän har han precis kommit hem från Apoteket med vätskeersättning och en ny typ av piller för magsjuka. Jag är inte så munter som ni kanske förstår (särskilt min kära familj som vet hur trumpen och argsint jag blir när jag är sjuk. Pappa, du kommer väl ihåg att det är när jag fick piggelin på sjukhuset? Det var rätt typ av medicin vill jag lova).

Nu efter mitt livs första vätskeersättning kan jag tala om för er som aldrig har drukit det att det smakar som bräkt vatten. Så nu vet ni det. Nu ska jag undersöka om lite kvalitetsfilm hjälper mot dagens besvikelser. Hoppas.

Kairo 3.4

Kvällen började som sagt på vad som skulle vara det café som serverade Kairos godaste kaffe. Eftersom jag inte dricker kaffe (jag är fortfarande ung förstår ni...) så får jag förlita mig på min pojkväns omdöme. Enligt honom var det i bästa fall okey. Lite av en besvikelse alltså. När Ramadan-trafiken lugnat ner sig tog vi en taxi till Mohandiseen och resturangen Maroush. Enligt Lonley Planet skulle de ha "exellent mezze". Marouch visade sig dock inte ha exellent interior design, den såg snarast ut som en vägkrog och vi kände oss ganska ensamma i lokalen. Bara från min plats kunde jag se tre TV-apparater med rejält uppskruvad volym. Visst var maten god (med undantag från badaganuchen), men helhetsintrycket var inget att hänga i julgranen. Det är vid sådana här tillfällen man inser hur mycket inredningen och atmosfären kan göra för att lyfta en resturangupplevelse.


Maroush, inte ett ställe vi kommer tillbaka till.

Som plåster på såren (ja, nu överdriver jag lite) kom vi på att vi skulle ta en taxi till Mariott hotel (Kairos finaste hotell) för en drink. Vi hade hört att de skulle ha en bar med utsikt över Nilen. Det lät ju perfekt.


Mariott hotel.

Och Mariott var verkligen tjusigt. Jag har nog aldrig varit på ett så fint hotell förrut. Allt blänkte och såg ut att vara i guld. Men någon bar med utsikt över Nilen sågs inte till. En medlem av vad som verkade vara en enorm personalstyrka förklarade att Mariott har en stor båt med bar och att det nog är den vi söker. En bar på en båt lät ju ännu bättre! Ena benet framför det andra och vips så var vi där.


Mariotts lilla båt.


Kairo by night, utsikt från baren.



Baren.

Vi sjönk ner i varsin fotölj och skulle precis beställa varsin drink när servitören informerade att de inte serverar någon alkohol under Ramadan. Precis när han sa det kom jag på att det fanns ett förbehåll, de stora hotellen serverar alkohol under Ramadan MEN bara inomhus. Jag börjar tröttna på Ramadan om jag ska vara ärlig. Allt är stäng, man kan inte ta ett glas vin eller en drink och man måste täcka kroppen ännu mer än i vanliga fall. Det har varit häftigt att se hur en hel stad på så många områden förändras på grund av en religiös högtid, men nu när det gått en vecka så räcker det för min del. Ingen tolerans här inte, ha ha ha. Men tillbaka till barbesöket. Vi svalde den initiala känslan av besvikelse och beställde varsin orientalisk alkoholfri drink istället. Jag fick något som liknade hibiskusjuice och min pojkvän fick något som liknade iste. Det var inte stans billigaste ställe kan jag meddela (en skål nötter kostade ca 55 svenska kronor), notan blev betydligt dyrare än det föregående resurangbesöket. Men utsikten var värd varenda krona.


Utsikt från baren över Nilen och dess resturangbåtar.


Kairo 3.3

Nu har jag suttit och pluggat i fyra timmar! Kan ni tänka er?! Det är inte likt mig som vanligtvis blir rastlös efter 10 minuter. Jag har egentligen bråttom iväg men ville bara skryta lite. Det tycker jag man får göra i sin egen blogg. Nu ska vi till ett fik som enligt guidboken har Kairos godaste kaffe och sen blir det mezze-resturang i Mohandiseen. På återseende!


Kairo 3.2

Det blev ingen konstrunda för allt var stängt. Nedrans Ramadan. Men vi fick en härlig (men ovanligt varm) prommenad längs Nilen i alla fall.






De tre bilderna ovan visar Nilen sedd från Dokki.



Nilen med Dokki på vänstra sidan och Zamalek på högra.


Ibland ser man lite konstiga och lustiga saker här i Kairo, som t ex en stol med två ben eller en skylt med texten "Tekaway".

En sak har jag lärt mig idag (bortsett från allt intressant som fastnade efter min timmes läsning i kursboken Western Architecture); om en egyptier kan säga "god dag, god dag" så vill han med hundra procent säkerhet sälja något. Det är ett faktum.

Det känns lite konstigt att ni i Sverige har lördagskväll, d v s en kväll man kan vara uppe extra länge eftersom man är ledig dagen efter. Här är ju söndag som måndag så jag har "söndagsängest". På en lördag. Knäppt va? Ibland sitter jag här i Kairo och undrar vad ni gör därhemma, om jag missar någon trevlig fest eller mysig familjemiddag. Tror jag precis fick en släng av hemlängtan. Det är inte så att jag inte bra här, jag har det otroligt bra här men det går inte att sticka under stol med hur viktigt och härligt det är att ha sin familj och vänner i närheten. Jag saknar er.

Sen blev det faktiskt "tekaway" från McDonalds, inte min idé direkt men ganska bekvämt trots allt. Nu ska jag se om jag kan lura med mig min pojkvän till affären för att köpa tvättmedel och sen mangofrossa. Wish me luck.


Kairo 3.1

Hej igen. Både jag och min pojkvän sov dåligt inatt så det blev sovmorgon istället. Sen frukost, handla, plugga och lunch. Nu ska vi strax iväg på en konstrunda som stod utmärkt i guidboken. Den börjar i Dokki, via Zamalek och slutar i Downtown. Vi får se hur mycket som är öppet nu under Ramadan. Många verksamheter stannar av under denna månad. Jag återkommer ikväll med rapport.

Kairo 3.0

Om ni undrar varför jag plötsligt börjat på ett nytt avsnitt (3.0) som motiverar jag det med att jag nu har förklarat oss friska och att detta får ses som en nystart. Om ni undrade. Antagligen tänkte ni inte ens på det, men jag är ju som jag är, tror att alla märker minsta förändring när i själva verket de flesta är upptagna med sig själva så att säga. Det var inte meningen som någon slags pik, jag är precis likadan. Nog om det.

Jag och min pojkvän har precis kommit hem från en kort promenad längs Nilen. Låter inte det exotiskt? Och är det inte konstigt att detta inte bara är en veckas semester, att vi faktiskt ska vara här en längre period? Jag tycker det är helskumt. Riktigt mysko. När bestämdes det här? Var jag med då? Ett mycket konstigt men bra beslut fattat av mig själv (antar jag) utan en tanke på vad det skulle innebära.

På vår prommenad fick jag minsann höra att "You look egyptian" och till min pojkvän "How many camels did you pay for her?", ha ha ha. Han ville sälja papyrusmålningar.


Khan al-Khalili (eller How can I take your money Mister?)

Äntligen är min pojkvän nästan frisk. Vi började dagen med en prommenad till postkontoret här i Zamalek. Det var tyvärr stängt så vi gick vidare till ett galleri istället. Där hängde en riktigt fin tavla, en trots att det mesta är väldigt billigt i Kairo så var inte den det. Synd. Sen blev det lunch på Didos, en mindre kedja som serverar pasta mycket billigt. Och hör och häpna, sen pluggade jag faktiskt i en hel timme! Kan ni tänka er?! Min pojkvän brukar mumla något om att jag har väldigt svårt att koncentrera mig längre perioder och det stämmer väl att jag kan vara lite dampig när det kommer till att plugga, så det var ett stort framsteg. Bara det inte går mig åt huvudet och jag inte pluggar i en vecka... Men nu har jag bestämt mig, jag ska plugga lite varje dag, så kan jag göra annat sen med gott samvete. Det låter bra va?

Efter en hel timmes plugg tog vi en taxi till den stora marknaden Khan al-Khalili som ligger i Islamic Cario. Först gick vi in till höger och blev direkt tillsagda av en egyptier att "turist-marknaden" var till vänster. Men vi bestämde oss för att spana in den här delen av marknade i alla fall. Efter lite irrande där insåg vi att vi nog inte kommit rätt. Det kändes som att vara i en kåkstad förrutom att det fanns lite varor att köpslå om. Folk var halta och lytta och gränderna var fyllda med gammal mat som katterna och flugorna kalasade på.



Jag vill så gärna acceptera allt, försöka förstå allt och absolut inte vara finare än någon annan, men för mig blev det tyvärr bara äckligt. Så vi gjorde som riktigt turister gör och gick över till andra sidan.

  


Marknaden Khan al-Khalili, interiör och exteriör.

Äntligen ett ställe där försäljarna säger: "How can I take your money Mister?". Jag undrar fortfarande om han var charmigt självsäker eller helt enkelt inte visste vad han egentligen sa... Här fanns gild, silver, pyramider och kameler i diverse material och storlekar, lädervaror, koppar, kläder, kryddor, vattenpipor, "antikviteter" o s v.

Sen vi kom hit till Kairo har vi aldrig sett så mycket turister som i och runt Khan al-Khalili. Vi undrade faktiskt var de höll hus, men nu vet vi alltså. Och jag kan förstå om folk inte har så höga tankar om Kairo om det de har sett är pyramiderna och marknaderna. Man tröttnar snabbt på alla försäljare som med alla medel försöker få en att spendera pengar och alla barn, handikappade och gamla människor som tigger.

Utflykter som dagens gör att man inser hur bra man har det som västerlänning. Klart man ser utslagna människor i Stockholm också, men i en utsträckning som inte ens går att jämföra. Trots att det är många som hamnar utanför vårt välfärdssystem så finns det ett sådant i alla fall. Att jag ens jämför Stockholm och Kairo eller Egypten och Sverige på den punkten är löjligt.

Hur som helst blev det mer en seightseeing-utflykt snarare än en shoppingtur och vi kom faktiskt hem utan att ha köpt en endaste liten kamel. En bedrift tycker jag. På tal om bedrifter, idag så fixade jag taxi åt oss för första gången. D v s jag vinkade till mig en bil och förklarade var vi ville åka. Det kanske låter som en bagatell men jag har alltid oroat mig för att jag inte ska kunna göra mig förstådd eller förstå, så det har alltid slutat med att min pojkvän har skött allt sådant. Men idag gjorde jag det alltså själv. Jag är nog lite stolt.

Väl hemma blev det laxmiddag och nu blir det nog snart mango-moment och film, om jag känner oss rätt vill säga.


EAT SWEETS BE HAPPY!

Såg just den här texten på en av godispåsarna som vi köpte för ett par dagar sedan: "The robot SF04 and his candy crew travel the universe. Their mission: To bring sweets to everyone, spread the word: EAT SWEETS BE HAPPY! Candy from space built by robots... belive!"

En inte helt pk slogan, eller vad säger ni? Men trots detta gjorde jag precis som de sa, jag spred budskapet... tusan.

Charmerie

I går kväll stod som sagt valet mellan sjukhus och resturang. Som tur var bestämde vi oss till slut för resurangalternativet. Och det var bra, vi behövde verkligen komma ut ur lägenheten. Vi tog en taxi den korta prommenaden till resturang Charmerie. Vi hade aldrig varit där tidigare men det visade sig vara ett bra val. Med orientaliska influenser och bric-a-brac är bara interiören här värd ett besök. Blandad publik både vad gäller ålder, kön och nationalitet. Vattenpipor vid var och vartannat bord.






På begäran får ni även en matbild.

Vi beställde mezze och vatten att dricka. Det är ju Ramadan så varken butiker eller resturanger serverar alkohol. Det blir nog första gången i mitt vuxna liv som en hel månad kommer gå utan en endaste klunk rödvin till maten. Säkert mycket hälsosamt. Trots det tycker jag det är lite tråkigt, mat och vin hör liksom íhop. Den kulturen finns inte här på samma sätt, oavsett Ramadan. Men tänk vad god den första sippen på ett rödvinsglas kommer vara när denna månad är över! Den känslan kanske är värd att vänta på. Usch nu låter jag nästan som en alkoholist, men ni behöver inte vara oroliga, det är bara lite svensk spritromantik. Nej, förlåt, nu får jag sluta. Skärpning här på bloggen!

Nu ska jag väcka min pojkvän och sen laga frukost. Om han mår bättre idag så ska jag försöka lura med honom till en av Kairos alla marknader! För mitt inre öga är det packade med människor och varor och precis sådär "orientaliska" som i Disneyfilmen Aladin. Om vi kommer iväg så ska jag sedan rapportera om karikatyrbilden stämmer.

Resturang vs. sjukhus

Min pojkvän är fortfarande inte frisk men han orkade iväg till AUC i alla fall. Där väntade vi i över två timmar för att betala en deposition. Kul va? Jag börjar bli så himla rastlös av att bara vara hemma, samtidigt som jag är trött och oroar mig över att vara smittad. Dessutom är jag stressad över plugget. Har inte pluggat ordentligt sen vi kom hit. Kursens huvudbok har jag inte heller. Visst är jag positiv idag?

Om vi orkar ska vi försöka gå ut och äta i kväll i alla fall. Alltid något.

Åh, förlåt för ovanstående. Var nog väldigt trött. Nu har vi båda sovit i två timmar. Sovit bort hela eftermiddagen kan man säga om man är pessimist. Sovit oss mindre sjuka hoppas jag. Nu ska jag väcka min pojkvän och se om vi ska åka till en resturang eller sjukhus. Håll tummarna.

Ramadan igen

Strax innan middagen piggnade min pojkvän till och vi kunde gå en prommenad här i Zamalek. Vi styrde stegen mot en trevlig bokhandel och café på 26 juli-gatan, Diwan.

I Kairo går det inte att missa att det är Ramadan just nu. Klockan sex var gator, parkeringar och bensinmackar fulla med mat, bord, stolar och med människor som väntade in den sista kvarten tills de får äta. All mat var framdukad och folk satt mer eller mindre med besticken i högsta hugg. Vilken exotisk syn för lilla svenska mig.








Här sitter alltså människorna mitt i trafiken och äter.

Vi vågade knappt titta på människorna som satt där och åt för då bjöd de oss att smaka, något som varken jag eller min pojkvän var särskilt sugna på efter ett par dagars magsjuka.

Väl framme på Diwan hittade vi äntligen dvd-filmer med engelska undertexter. Min pojkvän köpte Steven Spielbergs Empire of the Sun och jag Kramer vs. Kramer. Så kvällen avslutades med middag framför den förstnämnda filmen. Inte kanske en film jag rekommenderar förrutom om man vill bli påmind om att andra världskriget inte bara utspelade sig i Europa.

Imorgon hoppas jag att vi båda är friska för man blir minst sagt lite rastlös i lägenheten. Vi har ju liksom (nu lyckades jag få in mitt favoritord igen) en helt otroligt spännande stad utanför!

Kairo 2.9

Som sagt, när man bara är hemma finns det inte mycket att blogga om. Men jag tänkte visa er lite mer bilder och berätta lite om mina tankar om Egypten och jag hoppas ni finner det någolunda intressant.


Ramadan-lyktor i Dokki.

En sak som vi har märkt här i Egypten är hur mycket lättare det är för min pojkvän än för mig att få kontakt med folk. Jag ska ger er exempel. När vi var i City Stars (en enormt stor galleria i Heliopolis) så fick min pojkvän kontakt och började prata med en man som abetade på Virgin Megastore. Han fick tips om bra böcker och mannen som arbetade där ville absolut ha min pojkväns mobilnummer. Medan detta hände provade jag kläder på French Connection. Efter att jag och min pojkvän mötts upp igen gick vi tillsammans tillbaka till FC för jag ville ha lite smakråd. Tror ni inte den manliga expediten börjar prata med min pojkvän? Inte ett ord till mig, trots att det var jag som var där för andra gången! Trots att det var jag som provade de kläder han ville sälja! Varken jag eller min pojkvän är utpräglat kontaktsökande personer så på den punkten borde vi inte skilja oss nämndvärt. Min (något förhastade) slutsats är alltså att det är lättare att få kontakt med egyptier som man än som kvinna. Om det nu är så så undrar man såklart varför? Är det för att kvinnor traditionellt sett inte ska umgås med personer (läs: män) utanför familjen? Riskerar man att trampa på någon äkta mans fötter om man pratar med hans fru? Eller är det helt enkelt så att jag är ointressant som kvinna? Här är ju många kvinnor hemmafruar och de kanske antas vara ointressanta och passiva? Hjälp mig med förklaringar på detta!

Hur som helst så är det lite synd när man är ny i en stad och i ett land och vill få vänner.


Vår trappuppgång.

Jag ber verkligen om ursäkt för att bilderna och texten inte hänger ihop, men nu är det bloggtorka. Vad ska man skriva om när man inte gör något liksom? Min pojkvän kom just med förslaget att inte skriva alls, men det är inget alternativ. Jag måste ju ger er något att läsa även om det inte håller någon vidare kvalité, eller hur? Jag vet, skriv en kommentar om du vill veta något eller om du har förslag på ämnen att ta upp här i bloggen!

Nu ska jag till Apotektet och köpa en termometer och sen handla lite mat. Ni lär höra av mig snart igen.


Otur

Nu ligger min pojkvän helt däckad med feber, har vi inte otur så säg? Först var jag sjuk innan vi åkte och de första dagarna. Sen magsjuka båda två. Och nu är jag i princip frisk men min pojkvän sjuk. Typiskt. När ska vi få den där efterlängtade vardagen?


Alfa Market

Idag får ni en bild på min favoritmataffär här i Zamalek. Vi har en Metro (en annan matvarukedja) snett över gatan, men den är tyvärr inte alls lika bra som Alfa som ligger ett par kvarter bort. Bättre grönsaksdisk och större sortiment i allmänhet gör att Alfa är värd omvägen. Kanske inte världens mest intressanta inlägg, men det finns inte så mycket att skriva om när man är fast i lägenheten.

Fast det skulle jag kunna skriva några rader om, varför jag är fast i lägenheten. Förrutom att min pojkvän är sjuk och behöver lite omvårdnad , så är jag fast i lägenheten på grund av två egyptiska hantverkare som är här för att laga vår ac. Tankspridd som jag är (delvis på grund av att jag chattar med min klass samtidigt) så satt jag och smaskade på ett äpple när de kom. Dumma mig. Med störta sannolikhet fastar de och det är ytterst oartigt att äta i deras åsyn. Jag skyndade mig såklart att slänga skruttet så fort jag kom på det och de verkade inte arga som tur var.

Nu har de precis gått och ac:n verkar funka bättre än någonsin. Luggen blåser upp när man kommer i närheten av den. Härligt.


Ramadan och såpopera-liknande nyheter

Precis hemkommen från "Ramadan-frukost". Och vad gör jag då? Bloggar om det såklart.


Jag vet inte om den här bilen är så representativ för bilar i Kairo, men den visar i alla fall hur smutsigt allt blir här.

Vi tog en taxi dit väldigt tidigt, har hört så mycket om trafiken under Ramadan. Efter en kort sväng i Dokki (där bilen ovan skådades) och inhandlande av en bukett rosor ringde vi K och frågande om vi fick komma lite tidigare. Vi kände oss båda lite trötta efter två dagars magsjuka. Visst fick vi komma tidigare, så medan den sista handen las vid maten satt vi i tv-rummet och kollade på CNN (Gustav verkar för övrigt vara en jäkel till orkan). Tio över sex stog alla och stampade vid den uppdukade maten. Jag, min pojkvän, K och M hade förstås inte fastat men de andra, K:s två döttrar inklusive män och fyra barnbarn hade fastat under dagen och var självklart väldigt ivriga att få börja äta.
Maten står uppdukad och snart får alla hungriga äta.

Middagen började traditionsenligt med hibiskusjouce och tomatsoppa. Sedan var det bara att hugga in på kyckling, kött, ris, kåldolmar, sallad, ostgratinerade kronärtskockor, picklade grönsaker, såser, röror o s v. Efter allt detta bjöds det på färska dadlar, mango, vindruvor, oriental delight och andra frukter och sötsaker jag inte kommer ihåg namnen på.


Efterrättsbordet.

Som om man (i alla fall vi som inte fastat) var mätta nog, så fortsatte kvällen i salongen med kaffe/te och choklad, torkade frukter och mer oriental delights.


Nötter och torkad frukt säljer som smör i solsken under Ramadan.
 
Kvällens stora samtalsämne var att en mulimiljardär tillika parlamentsledamot här i Egypten misstänks ha lejt en man att mörda en popsångerska i Dubai. Popsångerskan var tidigare gift med denna mäktigta man och övervakningskameror i hennes hus visade bilder på hennes mördare som i sin tur kunde länkas samman med miljardären. Ryktet går att hon visste något "obekvämt" om honom och att han därför ville göra sig av med henne. Kanske fanns utpressning med i bilden. Mulitmiljärdären/parlamensledamoten är nu arresterad och alla hans bolags aktier har sjunkigt med sammanlagt 60 %. Vilken soppa. Hollywood nästa?

Kära läsare

Tack T, E och K för era uppmuntrande ord vad gäller bilder! Då har jag tänkt rätt och ni ska inte bli besvikna i framtiden.

Och till A: Vi åt en massa goda grönsaker och bönor och till det hade vi köpt färdiggjord hommus (en stor bytta på lösvikt kostade typ 7 svenska kronor och var så himla god). Vi har inte riktigt kommit igång att laga jätteavancerade maträtter ännu, faktum är att det ofta bara skiljer någon tia mellan att laga mat hemma och äta på restaurang. Då är det lätt att bli slö men vi ska försöka bättra oss. Igår stod kokt potatis och kokta grönsaker på menyn eftersom vi är/var magsjuka. Jag ska naturligtvis skriva här på bloggen om vi äter något intressant i framtiden. I kväll eller imorgon bitti kommer du i alla fall kunna gotta dig i ett inlägg om maten som äts under Ramadan. Jag ska försöka ta bilder också.

Förövrigt ska ni veta att jag blir jätteglad när ni kommenterar inlägg. Fråga gärna om jag uttrycker mig otydligt, säg till om ni inte håller med mig eller om ni gör det. Det uppskattas oerhört mycket.

Igår hade bloggen besöksrekord. Det är ju kul. Men jag har lite dåligt samvete för det känns nämligen som min status på facebook hade en del med saken att göra ("Anna har en nära dödenupplevelse" stod det för er som inte är beroende av "fejan"). Jag kan väl erkänna att jag använde samma psykologi som kvällstidningarna när jag skrev det. En damatisk rubrik"/facebookstatus som inte motsvarar innehållet i artikeln/blogginlägget. Jag ber om ursäkt. Det var lite av ett slag under bältet. I fortsättningen ska jag vara mer saklig. För att försvara mig (och det måste man ju försöka göra, ingen ber väl om ursäkt för sig själva 2008...?) så blev jätterädd när jag var själv i mataffären och nästan kollapsade. Det var det jag syftade på. Så nu har jag bett om ursäkt och halvt om halvt tagit tillbaka det. Är det inte så alla "mediapersonligheter" gör nuförtiden? Jag känner mig riktigt modern.


Nu borde jag ju avsluta med en bild, eller hur T, E och K?


Så här ser det ut på kvällarna i vår lägenhet. Laptops och TV samtidigt, man kan ju inte få nog av medier liksom.


Kairo 2.8

Just nu känner jag mig väldigt mammig och pappig och inte alls 24 år gammal. Jag typ kollapsade i mataffären och var tvungen att ringa dit min pojkvän för att kunna komma hem. Jag har nog aldrig blivit så glad av att se någon komma som när han kom till affären (jag firade det med att gråta av lättnad). Och jag är väldigt bra på att tycka synd om mig själv, vilket inte är en speciellt bra egenskap om man ska vara någons sällskap. Så vad gör jag just nu? Svettas som en gris, gråter som ett barn och har ett imponerande magknip.

Det finns tyvärr inte så mycket att blogga om när man varit inte en hel dag med kramper i magen. Vad jag kan berätta är att Ramadan har börjat. Hittils har jag bara märkt det på två sätt. Del för att det smälls smällare och fyrverkerier, dels för att det är helt folktomt på gatorna så fort solen gått ner. Alla är hemma och försöker ta igen en hel dags fastande genom att äta, äta, äta. Dessutom är det flera affärer som är stänga tidigare än vanligt. Oj, det var visst tre sätt. Jag ber om ursäkt för att jag är något osammanhängande och virrig, jag skyller allt på att jag är sjuk. Annars är jag extremt fokuserad som ni vet, ha ha ha.

Innan jag kollapsade hann jag ta lite bilder i alla fall. Har ni märkt förresten att det är mycket mer bilder nu i bloggen än det var i början? Förr tänkte jag att bloggen skulle se mer seriös ut utan en massa bilder men på senare tid har jag kommit fram till att jag tycker att den blir mer intressant och lättläst med mer bilder. Vad tycker ni? Några åsikter?


Bilder från vårt trapphus

Ismail Mohamed Street och Zamalek




Precis efter de gula gatlyktorna är vår trappupgång.


Utsikt över Ismail Mohamed Street från Cinnamon café.

Detta är alltså vår gata, Ismail Mohamed Street. Här finns allt, mataffär, kemtvätt, apotek, gatukök, snabbmatskedjor, frisör, mobilaffär, restauranger, skönhetssalong, juvelerare, blomsterhandel, fik, klädbutiker m.m, m.m. På Ismail Mohammed ser man sällan turister men en och annan utlänning som jobbar på alla de ambassader som finns i området. Detta är i princip det enda området i Kairo där du kan förflytta dig till fots. I de andra stadsdelarna dominerar de stora vägarna och avstånden är så stora att man måste ta bil alternativt taxi. Här känner jag mig hemma, något jag tror hade tagit lägre tid om vi bott någon annanstans i Kairo. I och med att jag kommer spendera så mycket tid i lägenheten och området är det värt varenda krona att bo så här bra.

  
Ismail Mohamed Street ligger i norra Zamalek.

Har man pengar är llivet här i Egypten ganska enkelt. Att t ex få hela vår lägenhet städad kostar ca 70 svenska kronor, att få matkassarna hemburna från mataffären kostar ca 5 svenska kronor, en 20-25 minuters taxiresa kostar ca 30 svenska kronor, en varmrätt på en fin restaurang kostar ca 70-80 svenska kronor o s v. Har du pengar behöver du inte lyfta ett finger om du inte vill.

Magsjuk

Jag är inte vidare glad idag. Har vaknat flera gånger i timmen hela natten på grund av outhärdliga magsmärtor. Min pojkvän var tvungen att springa till apoteket i morse och köpa diverse magmedicin. Håll tummarna att de hjälper för jag kan ärligt talat säga att jag aldrig haft så här ont i magen förrut.

Jag reagerar så konstigt när saker är jobbiga eller när jag har riktigt ont. T ex i natt när jag hade så ont var det enda jag kunde tänka på att jag skulle fråga pappa, när han kommer hit till Kairo, om han vill vila först eller ta en titt på staden först. Samma tanke hela tiden. Skumt va? Jag är ett big fan av att överanalysera saker och hitta olika möjliga orsaker till beteenden och tankar, men det här var för konstigt även för mig.

Nu ska jag försöka äta frukost. Återkommer.

RSS 2.0