Kairo 14.2

Idag var vi alltså tillbaka i Mugamma. Men det var inte så farligt (förrutom att man stålsätter sig så mycket eftersom man räknar med att allt där ska vara jobbigt). Damen bakom luckan letade upp våra visumansökningar och vi fick sedan lämna in våra pass och instruktionen att vi kunde komma och hämta de färdigstämplade passen en timme senare.


Mugamma.

För att fördriva tiden gick vi ett kvarter bort till Cilantro mitt emot AUC´s gamla campus och fikade enkelt bort en timme.





Tillbaka i Mugamma en timme senare var våra pass faktiskt klara! Det gick förvånansvärt enkelt snabbt om man jämför med alla skräckhistorier man har hört om byggnaden och dess verksamhet tidigare. Mugamma kanske inte är så farligt när det kommer till kritan.

Med nytt tillstånd att vistas i landet bestämde vi oss för att slå på stort, d v s orka gå lite längre för att få tag på en gul taxi istället för en svart/vit taxi. Här i Kairo finns det nämligen två typer av taxibilar, de gula och de svart/vita. De svart/vita, som är de mest förekommande, är minst sagt skruttiga i 99 % av fallen och har inte taxameter (i alla fall ingen som fungerar). De gula taxibilarna å andra sidan är ofta fräscha, har säkerhetsbälten och kör på taxameter. När man ska ta en svart/vit taxi så når man alltid punkten då man ska bestämma om man orkar förhandla om priset innan man sätter sig i bilen (och riskera att behöva tjafsa med en okänd människa mitt på gatan) eller om man ska ge taxichauffören en välavvägd summa när resan är överstökad (och riskera att taxichauffören då begär ett hutlöst pris). Båda metoderna funkar, men olika bra på olika taxichauffören och olika bra beroende på var man är och var man ska. Vinkar du in en taxi i "fina" Zamalek och ska till shoppingparadiset (ja nu överdrev jag) City Stars, ja då har du ett väldigt dåligt förhandlingsläge. I detta fall är det mest ekonomiskt att åka en gul taxi med taxameter för det verkar som taxichauffören kan lukta sig till att du har pengar och är i spenderartagen. Om jag ska vara riktigt ärlig tror jag vi västerlänningar i Kairo nästan alltid vinner på att åka gul taxi. Vår blotta uppenbarelse verkar skrika pengar i egyptiernas ögon (med all rätt) och detta gör naturligtvis att vårt utgångsläge i en förhandlingssituation ligger på minus redan vid starten. Anledningen till att man så sällan åker de säkrare och ofta billigare gula taxibilarna är att de är så få till antalet och måste beställas några timmar i förväg om man vill vara säker på att komma iväg den tid man vill. För att få tag på en svart/vit taxi räcker det att ställa sig i väggrenen i några sekunder.


Svart/vita taxibilar.


Gula taxibilar utanför Egyptiska museet.


Observera hur männen i minibussen och gubben på motorcykeln tittar på fotografen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0