Gör något nytt Lindex

Såg en glimt av Lindex nya tv-reklam. Har ni sett den? Caroline Winberg (tror jag) går och åmar sig i en färgglad klänning bland en massa kvinnor i slöja. Den omgivande miljön för tankarna till den exotiska, mystiska arabvärlden. Hon har långt blont hår, bara axlar och urringning. Caroline och de arabiska kvinnorna går i en gränd. Carline går i motsatt riktning, går mot strömmen av beslöjade kvinnor. Hon går mot kameran och man ser bara ryggen av de beslöjade kvinnorna. Så börjar Caroline snurra och kvinnorna runt henne lika så, med skillnaden att de snurrar ut ur bild och in i byggnaderna som kantar gränden.

Vad jag undrar är; vad vill Lindex med detta? Vad ska denna reklam förmedla? Att den blonda, fria västerländska kvinnan går mot strömmen av traditionsbundna, täckta arabiska kvinnor? Att hon förslagsvis ska göra detta iförd en klänning från Lindex? Och varför är de arabiska kvinnorna ansiktslösa, varför tillåts de inte bli mänskliga, få ett ansikte i reklamen?

Det är så uppenbart att de utnyttjar stereotyperna och fördomarna om arabiska/muslimska kvinnor för att förmedla en bild av "Lindexkvinnor" som fria, ohämmade och lyckliga. Smaklöst.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med dig till 100%!

2009-03-16 @ 11:27:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0